Annons
Nyheter

Brasilien: Rättegång om kongresstormning inledd

De första rättegångarna efter stormningen av Brasiliens kongressbyggnad har inletts i Högsta domstolen i det sydamerikanska landets huvudstad Brasília.
Brasilien • Publicerad 13 september 2023
Anhängare till Brasiliens expresident Jair Bolsonaro konfronteras av kravallpolis under upploppen huvudstaden Brasília i januari 2023. Arkivbild.
Anhängare till Brasiliens expresident Jair Bolsonaro konfronteras av kravallpolis under upploppen huvudstaden Brasília i januari 2023. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Det är fyra män, mellan 24 och 52 år, som anklagas för flera brott inklusive väpnad kriminell konspiration, våldsamt uppror mot rättsstatsprincipen samt ett kuppförsök.

Männen riskerar var och en upp till 30 års fängelse.

Annons

Totalt överväger domstolen att ställa 232 personer inför rätta och de fyra är de första som prövas, meddelade domare Alexandre de Moraes när han inledde onsdagens session. Ytterligare omkring 1 000 utreds för mindre brott i samband med stormningen.

Uppmanade till militärkupp

Det var den 8 januari som tusentals anhängare till den högernationalistiske expresidenten Jair Bolsonaro tog sig in i presidentpalatset, kongressen och högsta domstolen. De krossade fönster och möbler, förstörde konstverk och klottrade budskap som uppmanade till en militärkupp.

Vreden hos Bolsonaroanhängarna var stor över att Luiz Inacio Lula da Silva med knapp marginal vunnit presidentvalet i oktober 2022 – men enligt våldsverkarna den 8 januari var valet riggat.

Trump politisk förebild

Få missar parallellerna med kongresstormningen i USA i januari 2021 då anhängare till den förre presidenten Donald Trump stormade Kapitolium. Fem människor, varav en polis, miste livet i den stormningen.

Trump är en politisk förebild för Bolsonaro.

Den brasilianske expresidenten befann sig i USA när upploppen ägde rum i det sydamerikanska landets huvudstad. Han utreds för brottet att vara anstiftare bakom upploppen.

Bolsonaro stoppades i juni i år från att ställa upp i nästa presidentval, efter att ha fällts för maktmissbruk av en valdomstol.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons