Annons
Nyheter

Brevstrul hos åklagare – besked blev liggande

Under större delen av sommaren har brev från Åklagarmyndigheten inte nått berörda personer.
Bland annat har personer som varit involverade i förundersökningar inte fått besked om att åtal väckts, inte har väckts eller lagts ner.
Brott • Publicerad 17 augusti 2021
Foto: Anders Wiklund/TT

Från den sjunde juli till den tredje augusti har underrättelse via brev inte gått ut från Åklagarmyndigheten, rapporterar P4 Blekinge.

– Det är klart att det har påverkat människor. Till exempel att man tror att en förundersökning fortfarande pågår om man inte får besked om något har förändrats, säger Jennifer Hasselroth, ställföreträdande chef på it-utvecklingsenheten på åklagarmyndigheten, till TT.

Annons

– Då kan man ju gå runt och tro att man fortfarande är misstänkt och det är ju jätteoturligt att man inte får andas ut.

Jennifer Hasselroth vill betona att det inte handlar om att personer som är misstänkta inte fått besked att de är misstänkta för brott.

– En sådan delgivning sker ju aldrig via en skriftlig underrättelse, utan det sker via ett förhör eller från polisens sida, säger hon.

Åklagarmyndigheten använder sig av polisens utskriftstjänst. Det innebär att åklagarmyndigheten har skickat underrättelse som vanligt, men att polisen i sin tur inte har skickat ut breven.

– Den akuta felsökningen är klar, vi har rett ut felet och nu går alla brev ut som de ska, säger Jennifer Hasselroth.

– Nu återstår det att utröna hur det kunde bli så här fel och omfattningen utav det här.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons