Annons
Nyheter

Brexit-parterna åter till förhandlingsbordet

Även de närmast sörjande lär snart tappa räkningen på alla tidsfrister och uppskov som meddelats i brexitsamtalen mellan EU och Storbritannien.
I dag återvänder parterna till förhandlingsbordet för en ny samtalsrunda, efter det att ännu en deadline i raden löpt ut i går.
EU/Storbritannien • Publicerad 14 december 2020
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

Om tre veckor, vid årsskiftet, löper de nuvarande övergångsreglerna för det brittiska EU-utträdet ut. Såvida inte Bryssel och London har enats om ett handelsavtal till dess väntar en så kallad hård brexit.

– Trots utmattningen efter nästan ett år av förhandlingar, trots det faktum att tidsfrister har löpt ut om och om igen, anser vi att det är ansvarsfullt att vid det här laget anstränga sig lite extra, sade von der Leyen i söndags, i ett uttalande som också publicerades som ett gemensamt skriftligt uttalande tillsammans med den brittiske premiärministern Boris Johnson.

Annons

Någon ny deadline har inte lagts fram. På måndagsmorgonen presenterar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier en lägesbild för medlemsländernas sändebud i Bryssel.

Enligt Johnson är det sannolikt med en hård brexit, även om han säger sig inte vilja stänga några dörrar.

– Jag är rädd att vi står långt ifrån varandra i vissa viktiga frågor, men så länge det finns liv finns det hopp, sade han i söndags.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons