Annons

Bris: Oroas över nya straffåtgärder mot barn

Ungdomsfängelser, hårdare påföljder för minderåriga och sänkt straffrättsålder. Avtalet mellan M, KD, L och SD innehåller flera förslag som påverkar barn.
Politik • Publicerad 15 oktober 2022
Ungdomsfängelser ska ersätta dagens ungdomshem där unga som är dömda till sluten ungdomsvård avtjänar sitt straff. Arkivbild.
Ungdomsfängelser ska ersätta dagens ungdomshem där unga som är dömda till sluten ungdomsvård avtjänar sitt straff. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

En utredning ska se över den så kallade straffrabatten för de under 18 år och samtidigt överväga en sänkning av straffmyndighetsåldern, enligt partierna.

Vidare ska särskilda ungdomsfängelser inrättas under Kriminalvårdens ansvar. Den maximala tiden för sluten ungdomsvård ska också förlängas.

Risk för diskriminering

Annons

Därtill ska en ny påföljd införas som partierna kallar för utvidgad ungdomsövervakning. Polisen ska få en större verktygslåda för att kroppsvisitera den unge och göra husrannsakan efter åklagarbeslut.

– Kommer det riktas mot vissa grupper av barn och inte andra? Det riskerar att bli diskriminerande mot vissa grupper av barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare vid Barnens rätt i samhället, Bris.

Organisationen efterfrågar tydliga barnkonsekvensanalyser av förslagen.

– Man behöver titta på hur det här påverkar barn och hur förslagen överensstämmer med barns grundläggande mänskliga rättigheter, säger Jägerskog.

– Barn som begår brott är fortfarande barn.

"Ensidigt fokus"

TT: Hur ser du på att många barn utnyttjas och far illa i grov organiserad brottslighet?

– Det är fruktansvärt. Just därför handlar det om att skapa förutsättningar för goda uppväxtvillkor, meningsfull fritid, starkt utbyggt föräldrarskapsstöd och utbyggda tidiga insatser i skolan så att barn inte dras in i de miljöerna.

Jägerskog efterfrågar större fokus på ett förebyggande och främjande perspektiv för att vända utvecklingen.

– Fokus måste ligga på det man vet fungerar, och inte det här ensidiga fokuset att straff är lösningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons