Annons
Nyheter

Brist på febernedsättande för barn i hela Europa

Det råder brist på receptfria febernedsättande läkemedel i flytande form, vilket ofta ges till barn, enligt Läkemedelsverket. Det gäller både i Sverige och Europa.
Medicin • Publicerad 7 februari 2023
Under vintermånaderna har tillgången på receptfria febernedsättande läkemedel i flytande form påverkats.
Under vintermånaderna har tillgången på receptfria febernedsättande läkemedel i flytande form påverkats.Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Att bristen har uppstått beror främst på att det nu under vintermånaderna har funnits en ökad efterfrågan på läkemedel. Men det handlar också om att tillverkarna inte har kunnat producera läkemedel i den mängd och i den takt som har krävts för att möta den höga efterfrågan, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Mickaela Borg, presskontakt på Apoteksgruppen, säger till Dagens Nyheter att företaget har haft brist på febernedsättande för barn sedan januari.

Annons

– Det var en kraftig ökning av covid-19, influensa och rs-virus under december vilket har gjort att det blivit brist på flytande paracetamol i januari. Bristen kan vi se i hela Europa.

Det är framför allt mindre receptfria förpackningar av oral lösning som har påverkats.

Enligt läkemedelstillverkarna kommer delleveranser med jämna mellanrum och i mars beräknas bristen vara åtgärdad.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons