GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Brist på förare kan få militär lösning

Bristen på lastbilschaufförer är akut i Storbritannien.
Flera mackar har tvingats stänga sedan leveranserna uteblivit och transportminister Grant Shapps kan tänka sig att be militären om hjälp med körningarna.
Storbritannien • Publicerad 24 september 2021
Fler grupper än vita män behöver köra lastbil, enligt Storbritanniens transportminister Grant Shapps. Arkivbild.
Fler grupper än vita män behöver köra lastbil, enligt Storbritanniens transportminister Grant Shapps. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT

– Vi kommer att göra vad som än krävs, säger Grant Shapps till BBC News sedan flera tankställen för fossila bränslen stängt ned.

Utan lastbilschaufförer – Storbritannien uppskattas behöva cirka 100 000 fler än de som redan trafikerar vägarna – så finns ingen som kan fylla på lagren.

Drabbar snabbmatskedjor

Inte bara bensinleveranserna drabbas av bristen.

Snabbmatskedjor som McDonald's har tvingats ta bort milkshakes och viss läskedryck från menyn och Nando's, som serverar främst kycklingrätter, har fått slut på just kyckling. Även matvarubutiker saknar delar av sitt utbud.

Enligt Shapps beror bristen inte på brexit, fastän 25 000 europeiska chaufförer lämnade landet i samband med EU-utträdet.

I stället är det pandemin som tvingat många chaufförer att stanna hemma i brist på tillräckliga smittotest och att inte yrket lockar tillräckligt många kvinnor och minoriteter, enligt Shapps.

– 99 procent av våra lastbilschaufförer är vita män med en medelålder på 55 år, säger han till BBC News.

– Vi måste göra yrket mer attraktivt. Lösningen är att höja lönerna och förbättra villkoren på rastplatserna.

Militärhjälp möjligt

En tillfällig lösning kan komma att bli hjälp från militären, meddelar Grant Shapps.

– Om det finns en roll för militären i detta, om de kan hjälpa till, så kommer vi givetvis ta in dem, säger han till BBC.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.