Hattrick av Brithén när Rögle tog femte raka

Ishockey Artikeln publicerades
Ted Brithén, tremålsskytt. Arkivbild.
Foto: Anders Bjurö/TT
Ted Brithén, tremålsskytt. Arkivbild.

Ted Brithén gjorde hattrick när hans Rögle slog Leksand med 5­–2 och tog lagets femte raka seger.

Efter matchen berättade han om den känslosamma berg-och-dal-bana han haft efter svåra käkskadan och den långa vägen tillbaka:

Trots att Rögle inte gjorde sin spelmässigt bästa match och Leksand hade 2–2 ända fram till början av tredje perioden lyckades Rögle ta sin femte raka seger. Det vittnar om mental styrka i laget.

– Vi lyckades hålla oss lugna och inte bli frustrerade, trots att vi inte gjorde vår bästa match. Där var vi starka i dag, säger tremålskytten Ted Brithén när han efter matchen står utanför Rögles omklädningsrum där Carolas ”Säg mig var du står” dånade ur högtalarna.

– Det är vår segermusik. Kanske lite annorlunda men riktigt bra. Det är Daniel Bertov som är vår dj, säger Brithén och skrattar.

”Känslosamt”

Nu leker hans hockeyliv igen. Annars var det i början av säsongen. I första seriematchen fick han en puck på ansiktet och bröt käken. Därefter började tio veckors skadefrånvaro och flera veckors kamp för att komma tillbaka. Han beskriver det som en fruktansvärd tid.

– Jag kunde ju inte äta, vilket gjorde att jag gick ner i muskelmassa. Därefter var det tufft att komma tillbaka genom att träna sig i form under matcherna. Allt detta har varit en mycket känslosam och mental påfrestning. Det har funnits stunder så jag funderat om jag ska kunna komma in i detta igen, berättar Ted Brithén och fortsätter:

– Men nu känner jag mig mycket nära absolut toppform.

Med tanke på den bakgrunden måste det varit en extra skön känsla när han gjorde tre mål mot Leksand och då fick se när lagkompisarna firade honom – Simon Ryfors slängde hjälmen och Christoffer Rifalk kastade kepsen i en hyllning.

– Ja, det var roligt att se, men jag kände att det var bra redan i förra matchen. Då spelade jag fram puckarna och skapade chanser, även om det inte blev mål. Nu var det roligt att också göra mål eftersom jag inte är någon dokumenterad målskytt, säger Ted Brithén.

"Fisken" gratulerade

Han har kommit i form samtidigt som hans Rögle imponerar på ett sätt som Skånelaget inte gjort på många år i SHL. Fem raka segrar och topp tre i tabellen vittnar om att det stundar en spännande hockeyvår för Rögle.

– Vi tar en match i taget. Det gäller att göra jobbet varje kväll. Det låter klyschigt, men så är det, säger Ted Brithén, som också fick en speciell hyllning av legendariske hockeyledaren Bengt ”Fisken” Ohlson. Efter matchen var han först framme och gratulerade:

– I dag var han alldeles för hänsynslös mot Leksand. Han var riktigt bra.

Ted Brithén bara log och förklarade sedan deras relation.

– I 15 år var jag som barn på "Fiskens" hockeyskola. Det betydde mycket för mig.

Leksand åkte på sin åttonde raka förlust. Nu är det mycket som inte stämmer i laget. Dessutom syns det tydligt hur spelarna saknar självförtroende och energi.