Annons
Nyheter

Britter erbjuds pengar för att vara pappor

Brittiska män erbjuds och tar emot stora summor pengar för att ställa upp som pappor för utländska kvinnors kommande barn, enligt en BBC-granskning.
Storbritannien • Publicerad 16 maj 2023
Brittiska män erbjuds och tar emot pengar för att skriva ned sig som pappor till gravida migrantkvinnors barn. Arkivbild.
Brittiska män erbjuds och tar emot pengar för att skriva ned sig som pappor till gravida migrantkvinnors barn. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Männen erbjuds i vissa fall motsvarande mer än 100 000 kronor för att upplåta sina namn till födelseintyg – vilket gör det möjligt för det nyfödda barnet att få brittiskt medborgarskap, och sedan för mamman att få visum och senare medborgarskap.

Journalister vid BBC-programmet "Newsnight" har upptäckt denna verksamhet, och flera låtsaspappor, på flera håll i Storbritannien. En reporter utgav sig för att vara en gravid kvinna som befann sig i landet illegalt. När hon sökte denna typ av tjänst träffade hon en förmedlare som sade sig kunna erbjuda en rad olika män som ställer upp för det "fullständiga paketet" mot stora pengasummor.

Annons

En annan förmedlare berättar i en hemlig inspelning att hon har hjälpt tusentals kvinnor. Flera kvinnor vittnar om hur de har betalat motsvarande tiotusentals kronor för att för dem främmande brittiska män ska registreras som pappor till deras barn.

Personer marknadsför dessa tjänster och sig själva i stor utsträckning i sociala medier, enligt BBC.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons