Annons
Nyheter

Brittisk polis dömd till livstid för sexbrott

En polis som i över 20 års tid arbetat inom Londonpolisen dömdes under tisdagen till livstids fängelse för grova sexbrott. Domen riktar än en gång ljuset mot problem inom den brittiska huvudstadens poliskår.
Storbritannien • Publicerad 7 februari 2023
Demonstranter framför Southwark Crown Court ii London, där en polisman dömdes till livstids fängelse för grova sexbrott.Foto: AP/TT

Den 48-årige mannen, som erkänt sig skyldig till 49 grova sexbrott, däribland 24 fall av våldtäkt mot 12 kvinnor, dömdes i dag av Southwark Crown Court i London till livstids fängelse. Den tidigare polismannen måste avtjäna minst 30 år innan han kan ha en chans att bli frigiven.

Enligt den omfattande utredningen ska mannen ha träffat ett antal av sina offer genom dejtingappar eller i sociala sammanhang – och då utnyttjat sin ställning som polis för att kvinnorna skulle få förtroende för honom. Han ska sedan ha utsatt dem för attacker, tvång och förnedrande behandling.

Uppmärksammat fall

Annons

Fallet har fått stor uppmärksamhet i Storbritannien och inför dagens domslut hade ett antal demonstranter med plakat i händerna samlats framför domstolsbyggnaden i centrala London.

Efter att domen avkunnats hyllade polisen de många kvinnor som trätt fram under rättegången för att de "genom sitt mod sett till att en allvarlig sexförbrytare placerats bakom galler", enligt BBC.

Londonpolisen misstänker även att fler kvinnor under åren kan ha fallit offer för den nu dömde mannen och har därför inrättat en informationsportal, dit drabbade kan vända sig.

Kritik mot Londonpolisen

Fallet är bara ett i en lång rad av händelser som de senaste åren har skakat Londonpolisen Metropolitan Police. Den nu dömde 48-årigen arbetade också i flera år i samma enhet som polismannen Wayne Couzens, som 2021 dömdes till livstid för det mycket uppmärksammade mordet på den 33-åriga Sarah Everard.

Londonpolisen har också bett den 48-årige mannens offer om ursäkt efter att det framkommit att man inom kåren känt till ett antal anklagelser mot honom om bland annat våldtäkt, våld i hemmet och trakasserier.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons