Annons
Nyheter

Brittiska politiker varnas för kinesisk agent

Den brittiska underrättelsetjänsten MI5 varnar parlamentsledamöter för att en Londonbaserad advokat försöker lägga sig i politiska frågor på uppdrag av Kinas kommunistparti.
Storbritannien • Publicerad 13 januari 2022
En påstått kinesvänlig infiltratör försöker påverka politikerna i det brittiska parlamentet i London. Arkivbild.
En påstått kinesvänlig infiltratör försöker påverka politikerna i det brittiska parlamentet i London. Arkivbild.Foto: Johannes Cleris/TT

Varningen om infiltratören eller agenten sändes ut av underhuset talman Lindsay Hoyle.

Enligt MI5 har advokat Christine Lee underlättat donationer till brittiska politiska partier och lagstiftare med "utländska medborgare" som uppdragsgivare.

Annons

Organisationen United Front Work Department pekas ut. Den försöker, hävdar MI5, dels odla relationer med inflytelserika personer med syfte att säkra att det brittiska politiska landskapet är välvilligt inställt till det kinesiska kommunistpartiets agenda, dels ifrågasätta dem som oroar sig över kommunistpartiets aktiviteter till exempel vad gäller mänskliga rättigheter.

Svär sig fri

Parlamentsledamoten Barry Gardiner från Labour berättar att han förr fick bidrag från advokaten för att finansiera tjänstemän vid sitt kansli. Under flera år ska han ha samarbetat med säkerhetstjänster angående Christine Lees agerande.

– Säkerhetstjänsterna har försäkrat mig om att även om de definitivt har identifierat olämplig finansiering kanaliserad via Christine Lee, har detta inget att göra med den finansiering som mitt kansli har tagit emot, säger Barry Gardiner.

Sonen också

Bilden kompliceras av det faktum att Christine Lees son har arbetat på Barry Gardiners kontor som diariechef. Sonen sade upp sig på torsdagen.

– Säkerhetstjänsterna har underrättat mig om att de inte har någon information som visar att han (sonen) varit medveten om, eller delaktig i, sin mammas olagliga aktivitet, säger Barry Gardiner.

Från Christine Lee var det tyst. På hennes advokatfirmas hemsida framgår att företaget har utvecklat "starka anknytningar mellan Storbritannien och Kina" samt verkat som juridisk rådgivare till Kinas ambassad i London.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons