Annons

Brittiskt kulturliv tvingas nå mångfaldsmål

Flera konstorganisationer och museer i Storbritannien kan bli av med sina offentliga medel – eftersom de inte har tillräcklig mångfald bland vare sig anställda eller publik.
Kultur • Publicerad 18 februari 2020
Dansvärlden har bäst statistik för mångfald, men i övrigt är det illa ställt. Arkivbild.
Dansvärlden har bäst statistik för mångfald, men i övrigt är det illa ställt. Arkivbild.Foto: Jane Mingay/AP/TT

I en ny rapport visar Arts Council England, Storbritanniens motsvarighet till Statens kulturråd, att bara 11 procent av dem som arbetar inom de nationella organisationerna för gallerier, teatrar, orkestrar, danskompanier och museer har en annan etnisk bakgrund än majoriteten i landet. Bland den arbetande befolkningen är samma siffra 16 procent.

Samtidigt är bara 6 procent funktionsutmanade, jämfört med 21 procent av befolkningen.

Annons

Arts Council England har publicerat mångfaldssiffror i fem år, men har ofta blivit beskyllda för att inte agera på siffrorna. Nu kan branschen dock tvingas att sätta upp och följa mångfaldsmål, enligt Abid Hussain, organisationens mångfaldsansvarige.

– Vi måste vara väldigt tydliga: de organisationer som inte levererar kan bli av med sin finansiering, säger han till The Guardian.

Dansvärlden har bäst statistik för mångfald, medan museerna har lägst andel med annan etnisk bakgrund. Konstrådet har också infört en fyragradig betygskala. Sämst i klassen var bland andra British Youth Opera, London International Mime Festival och National Youth Jazz Orchestra.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons