Annons
Nyheter

"Bryggerierna har förändrat samhället"

Västra Götaland har med sina 82 bryggerier flest bryggerier av alla län i landet. Beerbliotek i Göteborg är en av veteranerna.
Ekonomi • Publicerad 14 augusti 2021
Darryl de Necker är med och driver Beerbliotek i Göteborg. – Min dröm är att Göteborg blir Europas huvudstad för öl, säger han.Foto: Adam Ihse / TT
Darryl de Necker, till vänster, och Richard Bull på Beerbliotek i Göteborg. Sedan starten 2013 har de tagit fram 324 olika ölsorter.Foto: Adam Ihse / TT

En sydafrikan, en nyzeeländare och en australier i Göteborg fick 2013 idén att starta ett bryggeri tillsammans.

– Vi ville utmana det status quo som fanns då. Alla andra producerade samma fem sorters öl om och om igen, vi ville skapa nya produkter hela tiden, säger vd:n och grundaren Richard Bull som nu kan summera att bryggeriet har framställt 324 olika ölsorter.

Annons

Den internationella trion var dessutom så assimilerade till den göteborgska ordvitskulturen att bryggeriet fick namnet Beerbliotek.

– Vi ville ha kul, fyller marknadschefen Darryl de Necker i.

Smakprov lösningen

Men vägen till framgång har inte bara varit kul – bryggerierna har genomlevt en uppmärksammad konflikt med Göteborgs stad angående direktförsäljningen.

2016 nåddes till slut en kompromisslösning: bryggerierna kan sälja ett begränsat antal "smakprov" av starköl till bryggeribesökare. I praktiken blir det 8 glas med 15 centiliter till varje kund. Folköl kan dock köpas i obegränsade mängder och tas med hem.

För att kunna erbjuda provsmakningar har Beerbliotek inrättat en mindre servering, ett "taproom", i anslutning till bryggeriet och lagret i Kungssten i västra Göteborg. Bryggeriet ligger i ett lite småruffigt industriområde men det avskräcker inte ölälskarna, enligt Darryl de Necker.

– Det ska vara lite "rough". Många vill inte gå på Avenyn längre, de vill uppleva något annat.

– Vi har en väldigt blandad publik. Ett gäng pensionärer från Borås kommer hit varje helg, det är deras utflykt. Det är mycket barnfamiljer också, säger Richard Bull.

Stark ölkultur och sammanhållning

Båda två beskriver sammanhållningen som stark mellan de cirka femtio Göteborgsbryggerierna. De hjälper varandra och dessutom finns det ett stort ölintresse bland göteborgarna vilket är en stor tillgång. Att bara ett bryggeri gått i konkurs trots tuffa tider, anser de båda är ett bevis för detta.

– Göteborg är ölstaden. Skåne kommer också men det är trögare i Stockholm, det är mera av en cocktailstad. Bara en procent av ölen som säljs i Stockholm är lokalt producerad, i Göteborg är det 2,4 procent, säger Richard Bull.

De tror att det finns rum för ännu flera bryggerier, men då måste försäljningsförutsättningarna ändras.

Annons

– Det räcker inte med att bara få sälja lokal öl i tio systembutiker, med 52 Göteborgsbryggerier som levererar till samma tio butiker riskerar vi att konkurrera ut varandra. Men jag vill inte avveckla Systembolaget, utan jag vill att det utvecklas, säger Richard Bull.

Beerbliotek har idag tio anställda och planerar att nyanställa två personer till för att hålla events. Darryl de Necker tror att ett utvecklat samarbete med besöksnäringen kan bli fruktsamt.

– Vi har redan en massa turister här och det händer mycket med konserter och annat. Idag åker man till Bryssel för att dricka god öl. Min dröm är att Göteborg blir Europas huvudstad för öl. Svenskarna är stolta över sina öl för det finns svenska bryggerier som gör världens bästa öl.

Fakta: Länen med flest bryggerier

Antal bryggerier per län (år 2020)

1. Västra Götaland 82 bryggerier

2. Stockholms län 72

3. Skåne 59

Totalt 453 bryggerier i hela Sverige

Bryggerier per 100 000 invånare

1. Gotland 25 bryggerier per 100 000 invånare

2. Jämtland 13 per 100 000 invånare

3. Kalmar och Dalarna 7 per 100 000 invånare

Källa: Sveriges bryggerier

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons