Annons
Nyheter

Budgeten gör att Svantesson missar EU-premiär

EU • Publicerad 4 november 2022
Om två månader ska finansminister Elisabeth Svantesson (M) leda mötena för EU-ländernas finansministrar. Men hon missar första chansen att träffa dem – finansministermötet i Bryssel den 8 november krockar med hennes egen presentation av budgetpropositionen. Arkivbild.
Om två månader ska finansminister Elisabeth Svantesson (M) leda mötena för EU-ländernas finansministrar. Men hon missar första chansen att träffa dem – finansministermötet i Bryssel den 8 november krockar med hennes egen presentation av budgetpropositionen. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Det blir ingen debut bland EU-ländernas finansministrar för Elisabeth Svantesson den 8 november. Mötet i Bryssel krockar med en annan premiär för Svantesson: presentationen av den svenska budgeten.

Hon satsar i stället på finansministrarnas möte i december och att fram till dess ha egna träffar med flera av de övriga 26 EU-kollegorna.

Annons

– Jag ska så snabbt som möjligt upprätta kontakt med flera kollegor inför nästa möte, men framförallt också inför ordförandeskapet, säger Svantesson till TT efter sitt första möte med riksdagens EU-nämnd.

Det blir extra mycket EU efter årsskiftet för den svenska regeringen och de nya ministrarna. Den 1 januari inleds halvåret då Sverige är ordförande i EU:s ministerråd. Sverige ska då förbereda och leda möten och baxa fram kompromisser i otaliga frågor.

– Jag tror att Ukraina kommer att dominera på mitt, och på många andras, område, säger hon.

Det handlar bland annat om fortsatta miljardstöd till Ukraina från EU.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons