Annons
Nyheter

Budgetmiljoner ska ge ukrainare SFI

Regeringen föreslår 100 miljoner i vårändringsbudgeten för att göra det möjligt för ukrainare att läsa Svenska för invandrare (SFI).
– Det är en grupp som har väldigt goda möjligheter att integreras och få ett jobb, säger utbildningsminister Mats Persson (L) på en pressträff.
Politik • Publicerad 28 mars 2023
Utbildningsminister Mats Persson (L) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.
Utbildningsminister Mats Persson (L) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Hittills har de som kommit från Ukraina mest varit hänvisade till att lära sig språket i något som kallas Svenska från dag 1 eller Vardagssvenska. De omkring 30 000 vuxna ukrainska medborgare som fått uppehållstillstånd enligt det så kallade massflyktsdirektivet, efter den ryska invasionen, har inte haft formell rätt att delta i Svenska för invandrare som är en kommunal vuxenutbildning. Men 39 av landets kommuner har ändå ordnat med motsvarande utbildning, på egen bekostnad.

– Vi behöver göra mer, säger Mats Persson och förklarar att regeringen nu gör en regeländring som gör klart vad som gäller och skjuter till 100 miljoner i år för att möjliggöra SFI för alla ukrainska medborgare som önskar det.

Blir kvar

Annons

Behovet av svenskundervisning för ukrainare bedöms kvarstå längre än vad som antogs direkt efter Rysslands angrepp på Ukraina – invasionen är inte över.

Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister (L), säger att de 100 miljonerna är för i år.

– Resurserna ska fördelas till kommunerna av Skolverket, säger Johan Pehrson.

Tar slut

Men regeringen aviserar inte något tillskott till studieförbunden, som står för undervisningen i Svenska från dag ett och Vardagssvenska. De har 30 miljoner anslaget hittills, men pengarna uppges vara på väg att ta slut.

– Vi har verksamhet i 124 kommuner och har nått 25 000 personer. Vi skulle behöva komma upp i 100 miljoner för att kunna ligga på en rimlig nivå, hävdar David Samuelsson, generalsekreterare för samlingsorganet Studieförbunden som företräder förbund som ABF, Vuxenskolan, Medborgarskolan och Folkuniversitetet.

Johan Pehrson vill inte säga något om förbunden kan hoppas på mer pengar. Det återkommer regeringen i så fall till i samband med budgetpropositionen i höst, för 2024.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons