Annons
Nyheter

Butiker tvingas stänga i Sydney

111 nya coronafall i Sydney får Australiens största stad att skärpa de redan tuffa restriktionerna. Nu tvingas alla ickenödvändiga butiker att stänga, och i vissa hårt drabbade förorter får man inte lämna sitt område.
Australien • Publicerad 17 juli 2021
En kvinna checkar in med hjälp av mobiltelefonen och QR-kod vid köpcentret Broadway Shopping Center i Sydney, där flera smittade personer befunnit sig.
En kvinna checkar in med hjälp av mobiltelefonen och QR-kod vid köpcentret Broadway Shopping Center i Sydney, där flera smittade personer befunnit sig.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Byggarbetsplatser pausar, och tusentals butiker tvingas stänga i Sydney, till följd av utbrottet som inte visar några tecken på att ha ebba ut.

Endast nödvändiga butiker får hålla öppet – exempelvis livsmedelsbutiker och apotek – eller de som erbjuder förbeställda varor via internet,

Annons

1 137 personer har hittills smittats i delstaten New South Wales, och 18 personer intensivvårdas.

"Personer i Storsydney måste stanna hemma om det inte är absolut nödvändigt att gå ut. Du bör bara handla det viktigaste, och får bara lämna bostaden så kort tid som möjligt", uppger delstatens hälsomyndighet.

– Vi vill komma ur det här så fort som möjlig. Den här deltavarianten har varit en utmaning för varenda land på planeten, säger delstatens premiärminister Gladys Berejiklian vid sin dagliga presskonferens, enligt The Sydney Morning Herald.

Även i granndelstaten Victoria, med landets näst största stad Melbourne, har stängt ned. Sedan i fredags får man inte lämna sitt hem förutom för att handla, träna, ta sig till vissa godkända arbetsplatser, för att söka vård och testa sig, eller för att vaccinera sig.

Delstaten rapporterar 19 nya fall, varav alla utom en befunnits sig ute i samhället när de varit smittsamma.

– Vi har nu mer än 160 utsatta platser och vi har omkring primärt 10 000 personer som varit i nära kontakt (med någon smittad), och ännu fler som haft sekundär närkontakt. Alla de här siffrorna förändras snabbt, säger delstatens covidtestsansvarige Jeroen Weimar, enligt ABC News.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons