Annons
Nyheter

Butiksrånen ökade i fjol

Brott • Publicerad 9 augusti 2021
Avspärrning efter ett butiksrån. Under 2020 ökade antalet butiksrån i Sverige. Arkivbild.
Avspärrning efter ett butiksrån. Under 2020 ökade antalet butiksrån i Sverige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under hela 2020 anmäldes 554 butiksrån i Sverige.

Det är en ökning mot året före och ett trendbrott efter flera års nedgång i anmälda butiksrån, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

För fem år sedan, 2016, anmäldes drygt 800 butiksrån och en förklaring till att antalet rån har sjunkit från den nivån är den minskade kontanthanteringen, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Men med färre kontanter i kassorna har andra typer av rån ökat.

– Vi ser en ökning av stölder och en ökning av den här typen av rån där man försöker få med sig varor i stället för kontanter, säger Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel, till radion.

Butiksrån utan skjutvapen står för hela ökningen, som främst har rapporterats in från storstadsregionerna. Det är framför allt så kallade motvärnsrån – där gärningspersonerna tar varor i stället för pengar, och sätter sig till motvärn när de ertappas – som tros ligga bakom de nya högre siffrorna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons