Annons
Nyheter

Byggbolaget utreds – förnekar brott vid skredet

Polis utreder skredet vid E6 som grov allmänfarlig ödeläggelse och undersöker kopplingar till en närliggande byggarbetsplats.
Ägaren till den ansvariga firman förnekar att man gjort något fel.
Brott • Publicerad 24 september 2023
Bilder från platsen visar att skredet har börjat från området vid bygget (längst bak i bild) och sedan fortsatt ned över E6.
Bilder från platsen visar att skredet har börjat från området vid bygget (längst bak i bild) och sedan fortsatt ned över E6.Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT

Polisen utreder om arbetet och de sprängningar som skett där, tillsammans med stora mängder schaktmassor som flyttats, har kunnat påverka jordmassornas rörelse.

Åsa Norberg, ägare till Badhustorget Privatbostäder och Hammar Företagspark som exploaterar marken intill E6, säger dock att inget gått fel till.

Annons

– Vår uppfattning är att vi byggt enligt bygglov och detaljplan. Då får väl utredningen visa något annat, om det skulle vara så, säger hon till Aftonbladet.

Schaktmassor

Enligt uppgifter till Aftonbladet har 50 000 kubikmeter schaktmassor felaktigt placerats bredvid E6 i samband med bygget.

Bilder från platsen visar att skredet har börjat från området vid företagsparken och sedan fortsatt ned över E6.

Enligt tidningen har företaget tillstånd att placera 30 000 kubikmeter schaktmassor i området närmast motorvägen. Exakt hur mycket som placerats vet dock inte Norberg.

– Det får vi undersöka. Eftersom man bara får belasta med en viss höjd – 2,5 meter på vissa delar och mer på andra delar – så har vi inte hunnit räkna ut det exakt, säger hon.

Inte första gången

Polisen utreder händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Det är en utredning som antagligen kommer att ta väldigt lång tid, med tanke på att vi är beroende av olika expertutlåtanden för att få klarhet i vad som har hänt, säger polisens presstalesperson August Brandt till TT under söndagen.

Om deponeringen skulle vara orsaken är det inte första gången. Skredet vid Småröd i Munkedal 2006, som förstörde drygt 500 meter av den närliggande motorvägen, orsakades enligt haverikommissionens utredning av att för stora schaktmassor hade lagts på platsen i samband med en byggnation.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons