Annons
Nyheter

C: Inför talangpool för arbetskraftsinvandrare

Europa har problem med arbetskraftsinvandringen och behöver se över ett "lapptäcke av olika lagstiftningar".
Det skriver Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) på och föreslår bland annat en europeisk talangförmedling.
Politik • Publicerad 6 juli 2021
Centerpartiets Abir Al-Sahlani i Europaparlamentet. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Arbetskraftsinvandringen in i EU är livsviktig för Europas konkurrenskraft, stärker kompetensen och genererar miljardintäkter, enligt Abir Al-Sahlani.

"För när företagen inte hittar medarbetare med den kompetens de behöver inom landet är det viktigt att de kan rekrytera från utanför EU. Att detta sker på ett rättssäkert sätt ligger i allas intresse", skriver hon.

Annons

Enligt Al-Sahlani försvinner arbetskraftsinvandrare, med olika kompetenser, till länder som USA i stället för EU-länder som Sverige eftersom regelverket är för komplicerat. Hon har därför sju förslag.

Där finns ett bredare ramverk för arbetskraftsinvandring på EU-nivå, en förenklad flyttprocess mellan EU-länder för arbetskraftsinvandrare, lättnader i regelverket för säsongsarbetare, fler möjligheter att straffa oseriösa arbetsgivare samt skapandet av en europeisk talangförmedling.

"En EU-omfattande talangpool där arbetskraftsinvandrare från tredjeland kan söka sig till EU för arbete och kan söka lediga jobb, samtidigt som arbetsgivare i EU kan visa sitt intresse för att hitta nya framtida anställda", skriver Al-Sahlani.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons