GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

C vill minska övergödning av Östersjön

Politik • Publicerad 27 juli 2022
Algblomningen är en konsekvens av övergödningen, en annan är döda havsbottnar. C vill nu satsa 725 miljoner kronor på olika åtgärder. Arkivbild.
Algblomningen är en konsekvens av övergödningen, en annan är döda havsbottnar. C vill nu satsa 725 miljoner kronor på olika åtgärder. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Centerpartiet vill satsa 725 miljoner kronor de tre närmaste åren för att minska övergödningen av Östersjön.

– Det är helt avgörande att rädda Östersjön. Det är ett av de mest förorenade haven som finns i världen, säger C:s klimat- och energipolitiske talesperson Rickard Nordin till Sveriges Radio Ekot.

Den största delen, 500 miljoner, ska gå till att rusta upp och modernisera reningsverk i kustnära städer med ny och avancerad miljöteknik.

Jordbruket är den största källan till övergödningen och C vill därför satsa ytterligare 225 miljoner kronor på projektet Leva, där privata markägare kan ansöka om pengar för att minska sina utsläpp, till exempel genom att anlägga dammar och våtmarker.

– Vi vill upprätthålla konkurrenskraften i jordbruket samtidigt som vi minskar övergödningen. Då är de här programpengarna ett bra förslag, säger Nordin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.