Annons

Camilla Läckberg valde att statuera exempel

Camilla Läckberg är inte bara framgångsrik som deckarförfattare utan också en inflytelserik röst på sociala medier. Efter att hon har gått hårt åt Dramaten på sitt Instagramkonto kommer nu romanen "En bur av guld", om hämnd.
Litteratur • Publicerad 8 april 2019
Efter en till bok om Faye tänker Camilla Läckberg återvända till sina deckare i Fjällbackamiljö.
Efter en till bok om Faye tänker Camilla Läckberg återvända till sina deckare i Fjällbackamiljö.Foto: Claudio Bresciani/TT

Hon har alltid älskat hämndberättelser och när hon nu äntligen har skrivit sin egen tycker hon att romanen landar precis rätt i tiden.

– Jag tror att väldigt mycket har hänt sedan metoo som har förändrat hur vi ser på saker och ting. Hela Dramatendiskussionen visar det, säger Camilla Läckberg.

Annons

Faye heter hennes nya hjältinna, "ett slags bad ass-alterego" som, mer än den snälla författaren och brottslösande småbarnsmamman Erica i Fjällbackadeckarna, är en spegling av den hon själv är i dag.

– Jag är inte identisk med henne och jag har aldrig varit identisk med Erica heller, men det finns ju element som stämmer. Jag tror att jag är tuffare i dag och lite mer cynisk. Erica är en väldigt vänlig och mild själ, hemvävd.

Tantsnusk

Med "En bur av guld" pausar Camilla Läckberg sin deckarserie för en hängiven flirt med 1980-talets tantsnusk och underhållningslitteratur. Även Faye kommer visserligen från Fjällbacka, men gör, i sin nya Handelshögskole- och så småningom guldkantade hemmafrutillvaro, allt för att dölja sitt förflutna som den enkla Matilda, vars våldsamme far kanske slog ihjäl sin fru.

Som läsare anar man att fadern kommer att få en större roll i bok nummer två, men i "En bur av guld" är det i stället sin notoriskt otrogne och skrupellöse exman som Faye hämnas på.

– För mig handlar hämnd om att ta tillbaka makt, push back, liksom. Vi tjejer får ju lära oss sedan vi är små att vända andra kinden till, att vara förlåtande och kärleksfulla. När killar drar oss i flätan får vi höra att "det betyder bara att han tycker om dig".

– Jag tycker att det kan vara väldigt terapeutiskt att få fantisera om hämnd.

Dödar tidigt

Redan tidigt i berättelsen dödar dock Faye en snäll och oskyldig pojkvän för att istället kunna ägna sig åt en mer intressant alfahanne, hennes blivande man.

– Det är en väldigt viktigt markör för att visa hur långt hon är beredd att gå, hon skyr inga medel, målet är viktigast.

Camilla Läckberg, själv utbildad civilekonom på Handelshögskolan, har alltid varit delaktig i pr-kampanjerna för sina egna böcker. I romanen låter hon sin Faye lansera parfymen, Revenge, med hjälp av sociala medier och influerare. För egen del är Camilla Läckberg en instagrammare av rang. Hon har 240 000 följare (kulturminister Amanda Lind har 8 000) och använder sin plattform inte bara för att marknadsföra sig själv och sina böcker utan också sina ståndpunkter.

Parallellt med boklanseringen har hon, efter den uppmärksammade dokumentären "Älska mig för den jag är" i SVT, publicerat Instagraminlägg där hon namngivit Josefin Nilssons expojkvän och kritiserat Dramaten för att han fick fortsätta jobba där.

Annons

TT: Du har dessutom namngivit hans tidigare flickvänner som, skriver du, sagt att de blivit misshandlade. Är det inte att kapa deras berättelser?

– Du vet inte vem jag frågat om lov, och det kan jag inte gå in på här. Men jag har inte ansvarslöst kastat mig ut i något som jag inte förstår konsekvenserna av. Jag förstår alla de här sakerna, men jag har en annan åsikt än de som bara blint tycker att vi ska följa reglerna. Jag vet att de publicistiska reglerna säger att man inte ska publicera namn, men jag har valt att göra det ändå.

TT: Helgar ändamålet medlen även för dig?

– Ja, för att åstadkomma ett reslutat. Att vi har en kvinnlig skådespelare som får eskorteras in och ut ur teatern för att hon är så rädd för en av de manliga är inte okej.

Lynchstämningen

Men namnpubliceringarna har samtidigt bidragit till lynchstämningen på sociala medier, något som Marie Nilsson Lind, intervjuad i SVT, trodde att hennes syster Josefin skulle ha ogillat.

– Jag förstår problematiken, men jag tror ändå att namnet behövdes. Det kan behöva statueras exempel, säger Camilla Läckberg, som med stigande ålder tycker sig ha blivit tryggare i sina åsikter.

– Jag skriver om det jag brinner för, då känns det äkta.

Någon pjäs till Dramaten blir det dock inte. Förslaget från skådespelaren Alexander Karim, som Camilla Läckberg lärde känna när de båda var med i "Stjärnorna på slottet" var ett skämt. Hon har inte varit på Dramaten sedan hon såg Lars Noréns "Personkrets". Det var 21 år sedan.

– Det är sex timmar av mitt liv som jag inte får tillbaka. Jag gick med en kompis som är väldigt teaterintresserad. Jag har fortfarande inte kommit över det, jag tror inte att jag var mogen. I dag skulle jag kanske ha ett annat synsätt.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel yrke på Erica i Fjällbackadeckarna.

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons