Annons
Nyheter

Cancerpatient fick ingen operation – avled

Vård • Publicerad 7 juli 2021
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En försenad cancerdiagnos slutade med att en patient i Västerbotten inte hann få behandling och avled. Nu anmäls händelsen av Region Västerbotten till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

"Patienten utreddes för långdragna bukbesvär och förändringar i bukspottskörteln upptäcktes. Hen sattes upp på väntelista för operation, men på grund av bland annat otillräckliga resurser för operation gjordes en ny bedömning. Inga elakartade fynd gjordes, men diagnosen var fortsatt oklar", skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Därefter dröjde det sju månader innan personen återvände med liknande besvär till sjukhuset. Efter nya undersökningar konstaterades en långt gången cancer och efter några månaders palliativ vård avled personen.

Regionen har utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken att något liknande händer igen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons