Annons

Chans till frihet för valar i rysk fångenskap

Ett hundratal vitvalar och späckhuggare simmar omkring i små, iskalla bassänger i östra Ryssland. Deras hopp står nu till havslegendaren Jacques Cousteaus son, Jean-Michel, som är i landet för att se till att de släpps fria.
Ryssland • Publicerad 5 april 2019
Aktivister demonstrerar mot "valfängelset" i östra Ryssland i Moskva den 2 april.
Aktivister demonstrerar mot "valfängelset" i östra Ryssland i Moskva den 2 april.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Isflaken ligger som ett intrikat mönster runt de små kvadratformade inhägnaderna.

Valar simmar vanligtvis många kilometer per dag, och kan på så sätt hålla uppe kroppsvärmen även i kalla vatten. Men någon sådan möjlighet finns inte för de 10 späckhuggarna och 87 vitvalarna som trängts ihop i små bassänger i ryska Srednjaja.

Annons

I drönarbilder tagna av ryska aktivister syns horder av vita skuggor som rör sig planlöst i cirklar omkring varandra.

Skulle säljas till Kina

Bilder från det som kommit att kallas "valfängelset" i östra Ryssland publicerades av djurrättsaktivister i oktober i fjol. Fyra företag pekades ut som ansvariga för verksamheten av den ryska tidningen Novaja Gazeta.

Företagen ska ha tillfångatagit valarna under sommaren samma år med avsikt att sälja dem till kinesiska vattenparker, vilket är olagligt sedan ett internationellt förbud för kommersiellt valfiske trädde i kraft 1986.

Men i Kina är vattenparker en blomstrande industri. I genomsnitt öppnas en ny anläggning varje månad i landet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Späckhuggare är särskilt eftertraktade. Ett enda djur kan säljas för miljontals dollar.

De knappt 100 valarnas öde har gett upphov till protestlistor och uttalanden från kända skådespelare som Leondardo Dicaprio. Valarna uppges lida av hälsoproblem som undernäring och hypotermi, orsakade av det kalla vattnet. Flera valar ska ha dött i fångenskapen.

En polisutredning har upprättats, och i januari omhändertogs djuren av ryska myndigheter.

Cousteau till undsättning

Nu är friheten nära för valarna.

I går anlände oceanografen Jean-Michel Cousteau, son till den legendariska marinbiologen och havsfantasten Jacques Costeau, till Ryssland för att möta landets miljöminister Dmitrij Kobylkin.

Ministern beklagade att valarna inte kan släppas ut omedelbart, eftersom det kalla vattnet riskerar att ta död på dem. Det ska i stället ske i sommar.

Jean-Michel Cousteau verkade positiv efter mötet.

– Vi kommer att släppa ut majoriteten av valarna, om inte alla, där de tillfångatogs. På det sättet hoppas vi att de kan återförenas, inte bara med sin egen sort, utan med sina familjer och vänner, sade han.

Fanny Hedenmo/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons