Annons
Nyheter

Häktade spionchefen: Fullständigt vansinne

Chefen för Danmarks militära underrättelsetjänst, Lars Findsen, misstänks för att ha läckt hemliga uppgifter.
Danmark • Publicerad 10 januari 2022
Chefen för Danmarks militära underrättelsetjänst sitter sedan december i fjol häktad misstänkt för att ha läckt hemliga uppgifter. Arkivbild.
Chefen för Danmarks militära underrättelsetjänst sitter sedan december i fjol häktad misstänkt för att ha läckt hemliga uppgifter. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), är fortsatt häktad. Arkivbild
Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), är fortsatt häktad. ArkivbildFoto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix/TT

Domaren i fallet meddelade omhäktningsbeslutet sent på måndagseftermiddagen, ett beslut som gäller till den 4 februari.

Det var den 8 december i fjol som den danska säkerhetspolisen uppgav att fyra personer hade gripits misstänkta för att ha läckt topphemliga uppgifter från landets två underrättelsetjänster.

Annons

Nu har det framkommit att en av de misstänkta är den högste chefen för den militära underrättelsetjänsten Forsvarets efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen. Detta avslöjades när den 57-årige Findsen, som nekar till brott, omhäktades vid Köpenhamns tingsrätt.

– Det här är fullständigt vansinne och det får ni gärna citera mig på, sade Findsen i rättssalen till närvarande journalister innan förhandlingarna startade.

Flera höga chefsposter

Findsen har varit chef över FE sedan 2015 och under åren 2002–2007 hade han samma post hos polisens underrättelsetjänst (PET). Däremellan var han chef på försvarsdepartementet där han tjänade under sex olika ministrar.

Att en av landets högsta spionchefer är häktad misstänkt för brott riskerar att skada de danska underrättelsetjänsternas samarbeten med liknande kolleger i världen, säger den säkerhetspolitiska experten Lars Bangert Struwe.

– Om andra samarbetar med de danska underrättelsetjänsterna, riskerar de då att komma på förstasidan hos medierna? säger Lars Bangert Struwe till Ritzau.

Vilka hemliga uppgifter som Findsen anklagas för att ha läckt framgår inte, men danska medier har under det senaste året skrivit om en rad fall kopplade till de två underrättelsetjänsterna.

Förra sommaren avslöjade exempelvis en grupp internationella medier, bland andra Danmarks Radio, att USA:s underrättelsetjänst NSA tillåtits inhämta uppgifter via danska internetkablar och på så vis till exempel spionerat på politiker i Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike.

Mediehus varnades

I december blev två stora mediehus i Danmark kontaktade av chefer på FE och PET och varnades för att föra vidare hemligstämplade uppgifter. I början av 2022 har journalister på exempelvis Politiken, Ekstra Bladet, Berlingske och Danmarks Radio blivit kontaktade av polisen för att vittna i fallet som rör Lars Findsen och de övriga anställda på underrättelsetjänsterna.

Findsen blev i september 2020 avstängd från sin tjänst sedan tillsynsorganet TET (Tilsynet med efterretningstjenesterne) i en rapport kritiserat FE för att sedan 2014 gett felaktig information till sin granskare. TET fann dessutom tecken på att FE undvikit att följa upp indikationer på spionage samt att man olovligen inhämtat information om danska medborgare.

En kommission frikände senare Findsen och andra chefer för de påstådda oegentligheterna.

Annons

Fakta: Detta har hänt

Den 8 december förra året greps och anhölls fyra dåvarande och tidigare medarbetare vid den militära underrättelsetjänsten (FE) och polisens underrättelsetjänst (PET), anklagade för att ha läckt "högt klassificerade upplysningar".

När en omhäktningsförhandling skulle ske måndagen mot den ende av de fyra som fortfarande satt häktad avslöjades det att det rör sig om FE-chefen Lars Findsen.

De övriga tre gripna är sedan tidigare släppta på fri fot.

Exakt vad för hemliga uppgifter som de fyra misstänks ha avslöjat är okänt, men flera danska medier har under det senaste året skrivit om fall som är kopplade till de två underrättelsetjänsterna.

Ekstra Bladet har skrivit om FE:s bedömningar kring terrorhot från danska barn och kvinnor i syriska fångläger.

Berlingske har rapporterat om en dansk man, med syrisk bakgrund, som i Spanien dömts för att ha tillhört terrororganisationen IS, men enligt uppgifter till tidningen var han egentligen utsänd som agent för FE och PET.

Exempelvis Danmarks Radio och Weekendavisen har skrivit om Danmarks samarbete med USA:s underrättelsetjänst NSA, som har tillåtits inhämta uppgifter via danska internetkablar.

Källor: Ritzau och Politiken

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons