Annons
Nyheter

Chefer för vägföretag får fängelse för mutbrott

Brott • Publicerad 9 juni 2023
Örebro tingsrätt. Arkivbild.
Örebro tingsrätt. Arkivbild.Foto: Pavel Koubek/TT

Två chefer inom ett väg- och trafiksäkerhetsföretag döms till fängelse av Örebro tingsrätt efter att de tagit emot en muta av en leverantör.

Mutan delades ut i samband med att ett nytt kontrakt som gällde material på vägar runt om i landet skulle tecknas.

Annons

Den ena chefen får 4 år och tio månaders fängelse och den andra chefen får 4 års fängelse för grovt tagande av muta och flera fall av grov trolöshet mot huvudman.

En chef för ett annat företag döms samtidigt till 3 års fängelse för grovt givande av muta.

"Korruption är ett hot mot samhället. I det här fallet ser vi ett konkret exempel på hur vår säkerhet på vägarna kan äventyras när det finns risk att personlig vinning i form av mutor styr valet av leverantör istället för kvalitet och pris på produkten," säger Thomas Palmberg, brottsförebyggare hos nationella anti-korruptionsgruppen i ett pressmeddelande.

Männen kunde dömas efter att en visselblåsare på företaget slagit larm. Husrannsakan har tidigare gjorts på flera adresser i Sverige, samt även i Finland och Spanien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons