Annons

Chiles Piñera lovar förbättrat pensionssystem

Chiles president Sebastián Piñera lägger fram ett förslag om att reformera landets kritiserade pensionssystem – efter närmare tre månader av protester mot ekonomisk ojämlikhet.
Chile • Publicerad 16 januari 2020
Chiles president Sebastián Piñera. Arkivbild.
Chiles president Sebastián Piñera. Arkivbild.Foto: Esteban Felix/AP/TT
Regeringskritiska demonstranter under protester i Chiles huvudstad Santiago i november.
Regeringskritiska demonstranter under protester i Chiles huvudstad Santiago i november.Foto: Luis Hidalgo/AP/TT

Det privatiserade systemet, som upprättades 1980 under högerdiktatorn Augusto Pinochets styre, bygger på att löntagarna själva sätter av minst 10 procent av sina löner varje månad till vinstdrivande fonder. Många chilenare får i dag ut pensioner som ligger långt under minimilönen även om de arbetat större delen av sina liv och ett av huvudkraven från proteströrelsen har varit att systemet görs om i mer utjämnande riktning.

Piñera föreslår en ökning av pensionsinsättningarna till totalt 16 procent. Tanken är att arbetsgivarna ska stå för ökningen, av vilken hälften ska sättas in i de privata fonderna och den andra halvan gå till en statlig "kollektiv och solidarisk" fond. Den senare ska användas till att förbättra pensionerna för de sämst ställda grupperna.

Annons

Förslaget kommer att läggas fram för parlamentet senare i januari, meddelar Piñera.

Den konservative presidenten har tidigare bland annat öppnat för att förändra landets konstitution, också den från Pinocheteran, för att blidka den massiva proteströrelsen. Oroligheter i samband med gatuprotesterna har krävt minst 27 människors liv.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons