Annons

Miljardstöd från USA ger Ukraina fler vapen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att staden Bachmuts öde hänger på nya och snabba vapenleveranser.
USA hör vädjan och meddelar nytt stöd på motsvarande runt 23 miljarder kronor.
Ukraina • Publicerad 3 februari 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, under fredagens möten.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, under fredagens möten.Foto: Ukrainas presidentkansli via AP/TT

Zelenskyjs nya vädjan om militärt stöd kommer i samband med mötet mellan EU:s ledning och de styrande i Kiev på fredagen.

– Om leveransen av vapen kan skyndas på – och då speciellt vapen med lång räckvidd – så kommer vi inte bara att kunna undvika att lämna Bachmut. Vi kommer också att kunna få bort ockupanterna från Donbass som varit ockuperat sedan 2014, sade Zelenskyj.

Halvår avgörande

Annons

USA:s besked om stöd kom knappt två timmar senare, och det nya paketet med vapen och ammunition är på 2,2 miljarder dollar, skriver AFP.

Stödet inkluderar ammunition för raketartillerisystemet Himars.

Den senaste stödinsatsen meddelades och samtidigt som chefen för USA:s underrättelsetjänst spekulerade i att de närmaste vårmånaderna blir direkt avgörande för utgången av det ryska invasionskriget.

– Vi bedömer att avgörandet kommer att ske på slagfältet under de kommande sex månaderna, säger CIA-chefen William Burns under ett samtal på ett universitet i Washington DC enligt CNN.

Han betvivlar att Rysslands president Vladimir Putin har någon vilja att förhandla om fred.

Ukrainska frontförband

Ukraina rekryterar till särskilda brigader med enheter vars uppgift är att befria ockuperade områden, uppger det ukrainska inrikesdepartementet i ett uttalande.

De offensiva förbanden utgörs främst av aktiva poliser, gränsvakter och soldater från nationalgardet, men samlar också "patrioter, som förlorat sina hem eller släktingar på grund av kriget", uppger den tillförordnade inrikesministern Ihor Klymenko i ett tv-sänt uttalande där han också vädjar om att fler frivilliga anmäler sig till förbanden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons