Annons

Zelenskyj ber väst om vapen och gas

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar om "vapen och gas" när han möter västvärldens ledande industrinationer.
G7-ländernas ledare enas om koordinerat finansiellt stöd till Ukraina, säger tyske förbundskanslern Olaf Scholz efter ett möte.
Ukraina • Publicerad 12 december 2022
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj möter västländers ledare i veckan, om än digitalt. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj möter västländers ledare i veckan, om än digitalt. Arkivbild.Foto: Kiur Kaasik/Delfi Meedia/TT
En katolsk kyrka i Bachmut som delvis förstörts av rysk beskjutning. Bild från den 11 december.
En katolsk kyrka i Bachmut som delvis förstörts av rysk beskjutning. Bild från den 11 december.Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT

Intensiv diplomatisk aktivitet inleddes på måndagen när representanter för G7-länderna och EU:s utrikesministrar möttes för att försöka enas om militärt och humanitärt stöd för Ukraina.

Viktigast var det virtuella mötet med president Zelenskyj och han var tydlig:

Annons

– Terrorn som riktas mot våra kraftverk tvingar oss att använda mer gas än väntat. Därför behöver vi ytterligare stöd denna vinter, sade Zelenskyj och bad om omkring "två miljarder kubikmeter" av importerad gas från väst.

Han vädjade också G7-länderna om leveranser av "moderna stridsvagnar, raketer och långdistansrobotar".

– Olyckligtvis så har Ryssland fortfarande övertag när det gäller artilleri och robotar. Den ryska invasionsarméns övertag ger bränsle till Kremls arrogans, sade Zelenskyj.

Han uppmanade också omvärlden att samlas i ett gemensamt globalt fredstoppmöte.

Enigt G7

Redan inför Zelenskyjs tal kom besked om stöd från G7-gruppen, om än inte med specificerat innehåll.

– Målet är nu att också snabbt bygga denna plattform i samarbete med Ukraina, med internationella finansiella institutioner och andra samarbetspartner, sade Scholz efter mötet, som också skedde digitalt.

I G7 ingår, förutom Tyskland, USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Italien och Japan. Även EU med unionsrepresentanter ingår i G7.

Samtidigt meddelar Sveriges regering att man har beslutat att ge 600 miljoner kronor i stöd till Ukraina. Biståndsminister Johan Forsell (M) uppger i ett pressmeddelande att stödet främst ska gå till infrastruktur, jordbruk, skolor och sjukhus och att pengarna slussas via Världsbanken.

Tidigare kontakt

Zelenskyj har tidigare haft direktkontakt med ledarna för USA, Frankrike och Turkiet, och samtalen har bland annat handlat om den stora givarkonferensen som hålls i Paris på tisdagen.

Mötena hålls samtidigt som fortsatta ryska attacker siktar in sig på Ukrainas infrastruktur, något som pågått i hela hösten och vars ödesdigra konsekvenser blir allt allvarligare under kalla vintermånader.

Annons

Samtliga landets värme- och vattenkraftverk har skadats i ryska attacker, uppger amerikanska CNN med hänvisning till Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal.

Utrikesminister Dmytro Kuleba säger till tyska ARD att "en heltäckande blackout är överhängande" och att han själv varit utan el och vatten i 30 timmar.

Energibolaget Ukrenergo arbetar konstant för att motverka strömavbrott, "men mer arbete krävs för att få värme- och vattenkraftverk i full drift". Även högspänningsledningar har åsamkats omfattande skador.

Tungt artilleri

Anfallen fortsatte på måndagen med tung artillerield mot mellersta Ukraina, däribland Dnipropetrovsk. Uppgifterna kommer från ukrainsk militär på sociala medier.

Efter de omfattande striderna om Bachmut i öster ligger staden nästan helt i ruiner enligt president Zelenskyj.

Orterna Nikopol och Marhanets, också i östra Ukraina, besköts med 30 granater natten till måndagen, men inga personer dödades enligt militären.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons