Annons
Nyheter

Conte pressad att rädda sin regering

Italiens regering riskerar att rasa samman sedan ett av dess mindre partier dragit sig ur och tagit med sig mattan den stod på. För premiärminister Giuseppe Conte återstår få alternativ.
Italien • Publicerad 14 januari 2021
Italiens premiärminister Giuseppe Conte står inför ännu en regeringskris. Här uppvaktas han av ett medieuppbåd på väg in i regeringskansliet i Palazzo Chigi i Rom på onsdagen.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte står inför ännu en regeringskris. Här uppvaktas han av ett medieuppbåd på väg in i regeringskansliet i Palazzo Chigi i Rom på onsdagen.Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Matteo Renzi (mitten) utlöste en regeringskris när han meddelade att hans parti Levande Italien drar sig ur. Här håller han presskonferens med partiets avgående ministrar Elena Bonetti (vänster) och Teresa Bellanova (höger), på onsdagen.
Matteo Renzi (mitten) utlöste en regeringskris när han meddelade att hans parti Levande Italien drar sig ur. Här håller han presskonferens med partiets avgående ministrar Elena Bonetti (vänster) och Teresa Bellanova (höger), på onsdagen.Foto: Alberto Pizzoli/poolfoto via AP/TT

Den mitten-vänster-orienterade kompromisskoalitionen har inte längre majoritet i deputeradekammaren eller senaten, sedan partiet Levande Italien hoppat av. Levande Italien leds av den tidigare premiärministern Matteo Renzi, som länge kritiserat premiärminister Conte för dennes hantering av coronapandemin och nu senast för hur pengarna från EU:s särskilda virusfond ska spenderas.

Conte, den partilöse pragmatikern vars tid vid makten präglats av bråk mellan regeringspartier, säger att landet tar stor skada av den situation som uppstått. President Sergio Mattarella önskar sig ett snabbt svar, men premiärministern är förtegen och kommer att säga sitt i deputeradekammaren på måndag.

Svåra att sammanföra

Annons

Å ena sidan har Matteo Renzi inte uteslutit att återvända till regeringssamarbetet, om det sker på en omförhandlad plattform.

Å andra sidan har Femstjärnerörelsen (M5S) satt ned foten och sagt att det inte vill samarbeta med Levande Italien igen.

– Vi kan inte återgå till förhandlingsbordet med honom (Renzi), säger partiledaren Vito Crimi.

Och socialdemokratiska PD utesluter tvärt alla former av samarbete med partierna på högerkanten, där nationalistiska Lega är störst.

Ett alternativ är att Giuseppe Conte lyckas hitta tillräckligt många oppositionella ledamöter i parlamentets två kamrar som kan tänka sig att ge regeringen stöd i utbyte någon form av eftergifter. Ett sådant regeringsunderlag lär dock bli väldigt skört och svårbalanserat.

Contes framträdande i deputeradekammaren kommer att följas av debatt och ett misstroendevotum, där hans utsikter lär utkristalliseras.

Nyval i sommar?

Om regeringen inte når säker mark kan premiärminister Conte avgå. Då väntar ett nyval, sannolikt till sommaren.

Lega är Italiens största parti i opinionsmätningarna, även om det dalat något i popularitet från sina toppnoteringar för omkring ett och ett halvt år sedan. Samtidigt har dess allierade i det än mer extremt lagda partiet Italiens bröder växt rejält på kort tid och det beräknas ha ungefär lika stort stöd som M5S.

Den sittande regeringen – som nu består av socialdemokratiska PD, populistiska M5S och vänstergruppen Fria och jämlika – tillträdde hösten 2019. Dessförinnan styrde Conte över en oregerlig koalition mellan M5S och Lega, som till slut bröt ihop.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons