Annons
Nyheter

Coronadrabbade kan behöva intyg före flygresa

Coronaviruset • Publicerad 10 juli 2020
Kabinpersonalen går igenom säkerhetsrutinerna på ett flygplan som lyfte från Arlanda till Rhodos i början av juli. Bilden har ingen koppling till artikeln.
Kabinpersonalen går igenom säkerhetsrutinerna på ett flygplan som lyfte från Arlanda till Rhodos i början av juli. Bilden har ingen koppling till artikeln.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Personer som tidigare har varit sjuka i covid-19 kan behöva läkarintyg före flygresan, för att inte riskera att stå utan reseförsäkring vid behov av intensivvård utomlands, rapporterar TV4.

– Det kan kosta jättemycket, upp till en miljon kronor, om du måste få intensivvård utomlands och även flyga ambulansflygplan hem, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas försäkringsbyrå, till tv-kanalen.

Annons

Coronaviruset kan ge upphov till lungförändringar som försämrar lungornas upptagning av syre från luften som andas in. Därför kan personer som tidigare har varit sjuka i covid-19 drabbas av besvär av det lägre lufttrycket i en flygplanskabin.

–  Man ska kontakta sitt försäkringsbolag eller den larmcentral som försäkringsbolaget samarbetar med. Då ska man få ett kallat medicinskt förhandsbesked så att man är säker på att ens försäkring gäller, säger Baltzari Danfors.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons