Annons
Nyheter

Coronastängda campus väntas öppna i höst

Digital undervisning kan snart vara ett minne blott för studerande på universitet och högskolor.
Utbildning • Publicerad 12 augusti 2021
"Alla lärosäten planerar för campusbaserad utbildning i höst", säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Varje universitet och högskola fattar som myndighet egna beslut om hur utbildningen i höst ska gå till. Men en sak är säker: alla strävar efter att återgå till utbildning på plats så snabbt som möjligt.

– Det är den bild jag fått, med tanke på hur vaccinationen utvecklar sig och hur pandemin ser ut nu. Alla lärosäten planerar för campusbaserad utbildning under hösten, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, till TT.

Öppnar i olika takt

Annons

I vilken takt undervisningen kan återgå till att utföras på plats på lärosätena varierar, men ambitionen att göra det "så snart som möjligt" finns hos samtliga universitets- och högskolerektorer, enligt Matilda Ernkrans rapporter.

– Man har också ansvar för sin personal och rekommenderas fortfarande jobba på distans om man kan, så det är lite övervägningar och bedömningar som varje lärosäte får göra i samråd med Folkhälsomyndigheten, säger Ernkrans.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vuxenundervisningen att bedrivas på distans slopades den 1 juni.

Nära dialog

– Det är upp till varje universitet och högskola, men jag har så klart en nära dialog med rektorerna och har varit tydlig med att säga att ni har ansvaret, men precis som vi hjälptes åt att snabbt ställa om undervisningen när pandemin drog in över landet så är jag övertygad om att vi tillsammans kan se till att vi så snabbt som möjligt återgår till en mer campusbaserad undervisning, säger Ernkrans.

Som så många andra gånger under pandemin krävs däremot en brasklapp för eventuellt oförutsedda utvecklingar.

– Vi måste alltid vara förberedda på att pandemin kanske inte är över och att vi måste gå tillbaka till distansbaserad undervisning i framtiden, säger Ernkrans.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons