Annons
Nyheter

Coronautbrott under försvarets övning

Ett 20-tal soldater har drabbats av covid-19 under försvarets stora övning Sydfront 21 i mellersta och södra Sverige, uppger Försvarsmakten.
Försvar • Publicerad 8 maj 2021
Ett 20-tal personer har konstaterats smittade av covid-19 under försvarets stora övning Sydfront 21 som pågår i södra och mellersta Sverige.
Ett 20-tal personer har konstaterats smittade av covid-19 under försvarets stora övning Sydfront 21 som pågår i södra och mellersta Sverige.Foto: Adam Ihse/TT

Militärövningen som pågår mellan 29 april och 10 maj består av 13 olika förband med cirka 3 500 deltagare. Det handlar om såväl värnpliktiga som anställda soldater. Att ett antal soldater smittats var TV4 Nyheterna först med att rapportera.

– Ett förband med 200 deltagare drabbades av 8 bekräftade fall. De isolerades. Eftersom förbandet redan hade nått sina utbildningsmål så skickade alla hem för säkerhets skull, säger Alf Johansson.

Annons

– Totalt har vi haft ett 20-tal som bekräftats smittade, huvudparten hade med sig smittan när de kom och deltog aldrig i övningen. Det motsvarar ungefär 0,6 procent av de 3 500 som deltog, vilket väl är ungefär samma nivå som i samhället i övrigt, säger han.

Enligt Johansson hade Försvarsmakten tagit höjd för en ännu högre smittspridning. De fall som uppstått har hanterats av militärens egen sjukvård.

– Vi har inte belastat den civila sjukvården, säger Johansson, som försvarar att övningen genomförs mitt under pandemin:

– Vi gör alltid riskanalyser vid övningar. Det här är en väldigt viktig övning för armén att få träna tillsammans för att vi ska kunna bibehålla vår förmåga att försvara Sverige. Då måste man öva tillsammans i en större kontext under en brigad, säger Alf Johansson.

Övningen är koncentrerad kring Försvarsmaktens övnings- och skjutfält i närheten av Skövde, Karlsborg, Skillingaryd, Vaggerryd, Revinehed och Björka.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons