Annons

Coronavirus får Lufthansa att dra i nödbroms

Flera flygbolag tar till sparåtgärder för att tackla effekterna av utbrottet av coronaviruset.
Tyska Lufthansa fryser nyanställningar och Thai Airways ledning går mer på sänkta löner.
Ekonomi • Publicerad 26 februari 2020
Lufthansa sparar som en följd av åtgärder i spåren av coronasmittans spridning. Arkivbild.
Lufthansa sparar som en följd av åtgärder i spåren av coronasmittans spridning. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

För många resebolag börjar det bli kännbart att resenärer väljer att inte resa på grund av spridningen av coronaviruset.

För att hantera effekterna av detta inför det tyska flygbolaget Lufthansa omedelbara sparåtgärder. Bland annat stänger bolaget möjligheten till nyanställningar.

Fryser nyanställningar

Annons

Lufthansa skriver i ett pressmeddelande att planerade nyanställningar kommer att omprövas, ställas in eller skjutas upp till ett senare datum. Andra åtgärder är bland annat att ge anställda en möjlighet att ta ledigt – utan betalning. Man ser också över utökade möjligheter till deltidsarbete.

Lufthansa-koncernen, där också Swiss och Austrian Airlines ingår, har ställt in flygningar till och från Fastlandskina, i nuläget till och med den 28 mars. 13 av koncernens flygplan har parkerats som en följd av åtgärderna.

Lufthansa skriver vidare att det ännu inte är möjligt att uppskatta de ekonomiska effekterna för verksamheterna men har sedan tidigare utlovat mer information i samband med presentationen av bokslutet den 19 mars.

Sänker löner

Thailändska Thai Airways sänker lönerna för flera höga chefer för att parera intäktsminskningar till följd av att färre reser med bolaget. Ledningen har bland annat gått med på att sänka sina löner med mellan 15 och 25 procent under sex månader, med start i mars, rapporterar Reuters.

Thai Airways kommer också att skjuta på "onödiga" investeringar, enligt bolagets vd Sumeth Damrongchaitham.

Svenska SAS, som på onsdagen presenterade sin rapport för första kvartalet, ser i dagsläget en resultateffekt på cirka 200 miljoner kronor för inställda flyg till Fastlandskina under februari och mars. Än ser bolaget bara en marginell resultateffekt i spåren av virusåtgärderna, enligt vd Rickard Gustafson.

Flygsektorn har tagit en hård smäll på börsen de senaste dagarna. Lufthansas aktie faller runt tre procent på onsdagsmorgonen och SAS aktie dyker tio procent efter sin rapport.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons