GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Coronaviruset slår hårt mot bärplockare

Hela 73 av 76 thailändska bärplockare vid en anläggning i Tväråsel i Norrbotten har testats positivt för covid-19.
Coronaviruset • Publicerad 29 juli 2021
Provtagningspinne från ett covid-19 test. Arkivbild.
Provtagningspinne från ett covid-19 test. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Thailändarna kom till Sverige den 18 juli och de första började bli sjuka några dagar efter ankomsten.

– Vi hörde att folk var sjuka och då började vi testa själva och såg att det var träff, men vi hade inte nog med tester för att testa samtliga, säger Catarina Lundberg, ansvarig vid Norrskensbär AB som anlitat plockarna, till NSD.

Region Norrbottens smittskyddsenhet kontaktades och de åkte ut och testade bärplockarna vid boendet i Tväråsel på onsdagen.

– Om smittan kommer från Thailand, som vi förutsätter, är sannolikheten väldigt stor att det rör sig om deltavarianten, säger Catarina Lundberg som uppmanar boende i närområdet att inte besöka anläggningarna i Tväråsel.

– Åk för guds skull inte hit, säger hon till NSD.

Nu sätts samtliga bärplockare i Tväråsel, som ligger ett par mil väster om Boden, i karantän tills vidare.

Även i Jämtland har bärplockare drabbats. Vid en anläggning i Biskopsgården har 23 thailändska bärplockare bekräftats smittade av coronaviruset, berättade Aftonbladet på onsdagen. Även här tror man att det rör sig om deltavarianten.

Enligt bärplockarnas arbetsgivare i Thailand ska de ha vaccinerats med en dos i hemlandet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.