Socialdemokrater ser ut att segra i Portugal

Socialdemokratiska PS blir störst i Portugals parlamentsval, enligt vallokalsundersökningar som presenterades när vallokalerna stängde.
Partiet kommer dock att behöva stöd från mindre partier för att kunna fortsätta regera.
Portugal • Publicerad 6 oktober 2019
António Costa kramas om av en anhängare. Bild från valslutspurten i Lissabon i fredags.
António Costa kramas om av en anhängare. Bild från valslutspurten i Lissabon i fredags.Foto: Armando Franca

En vallokalsundersökning från Cm/Negócios ger PS 33–39 procent av rösterna mot 25–31 procent för det högerliberala oppositionspartiet PSD. Bilden stärks av en vallokalsundersökning från RTP som ger PS 34–39 procent mot 27–31 procent för PSD.

PS kommer dock att behöva stöd från småpartier, något som premiärminister António Costa (PS) kommenterade i ett kampanjtal i fredags.

– Frågan är om våra händer kommer att vara bundna, sade han.

– Vi behöver styrkan som garanterar fyra års stabilitet och undvika korttidsstyren.

Efter valet 2015 blev PS mindre än en konservativ allians, men tog då makten med stöd av vänsterblocket BE, kommunistpartiet PCP och miljöpartiet Os Verdes.

Samarbetet knakar dock i fogarna, och frågan är om Costa lyckas med samma trick igen. Han gynnas i och för sig av att det stora oppositionspartiet PSD – Partido Social Democrata – ser ut att backa till under 30 procent.

Vallokalerna var öppna klockan 8–19 (9–20 svensk tid).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.