Annons

Costa Ricas president utreds för databrott

Costa Rica • Publicerad 28 februari 2020
Costa Ricas president Carlos Alvarado Quesada utreds för databrott sedan han skapat en enhet för dataanalys. Arkivbild.
Costa Ricas president Carlos Alvarado Quesada utreds för databrott sedan han skapat en enhet för dataanalys. Arkivbild.Foto: Martial Trezzini/AP/TT

Åklagare i Costa Rica har genomfört en husrannsakan på presidentens kansli. Misstanken rör olaglig datainsamling och brott mot privatsfärens helgd. President Carlos Alvarado och ytterligare sju medarbetare utreds för de möjliga databrotten.

Alvarados presstalesperson säger att presidenten förnekar anklagelserna och att han ska samarbeta med utredningen.

Annons

Både mänskliga rättighetsgrupper och jurister kritiserar presidentens nyligen instiftade enhet för dataanalys. Ett officiellt dekret formaliserade gruppen i förra veckan, där den även tilläts att granska hemlig information.

"Vi misstänker att gruppen... har begärt att få tillgång till personliga och känsliga uppgifter från olika institutioner, och att president Alvarado kände till det" skriver det departement som har ansvar för åklagarämbetets arbete.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons