Annons

Country-rap toppar listor och skapar debatt

"Old town road" från tidigare relativt okända artisten Lil Nas X kom från ingenstans och klättrade nyligen upp till toppen av Billboards hot 100-lista.
Låten, som först blev viral i USA via en meme på videoplattformen TikTok, har också satt fart på rasdebatten i USA.
Musik • Publicerad 9 april 2019
Lil Nas X låt "Old town road" toppar listor och skapar debatt i USA. Arkivbild.
Lil Nas X låt "Old town road" toppar listor och skapar debatt i USA. Arkivbild.Foto: Eric Lagg/AP/TT

"Old town road" började i mars klättra upp på Billboards listor i såväl hiphop- som country-genren, men plockades senare bort från den sistnämnda.

Billboards agerande fick snabbt folk att höja rösterna i sociala medier, där många menade att det faktum att låten får vara kvar på hiphop-listan men inte country-ditot egentligen handlar om att Lil Nas X, eller Montero Lamar Hill som han egentligen heter, är svart.

Annons

Billboard å sin sida har hävdat att det endast handlar om vilken genre de tycker låten passar in i, och att det absolut inte har något att göra med artistens ursprung.

Händelseförloppet fick ytterligare en twist när countrystjärnan Billy Ray Cyrus, pappa till Miley Cyrus, tog till orda och erbjöd sig att låna ut sin röst till en remix av hitlåten.

"Jag tänkte direkt att, vad är det som inte är country med det här? Vad är de rudimentära elementen i en country eller western-låt?", twittrade Billy Ray Cyrus.

I skrivande stund ligger "Old town road" på 15 plats på Billboard hot 100, och låten har strömmats närmare 80 miljoner gånger på Spotify. Även remixen med Billy Ray Cyrus går bra, med över 20 miljoner visningar på .

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons