Annons
Nyheter

CSN får mer pengar för studiestöd

Regeringen skjuter till pengar till CSN för att hantera omställningsstudiestödet. Men myndigheten får mindre än hälften av vad den begärt.
Politik • Publicerad 5 september 2023
Den som är mellan 27 och 62 kan söka omställningsstödet för att studera till något annat mitt i arbetslivet. Arkivbild.
Den som är mellan 27 och 62 kan söka omställningsstödet för att studera till något annat mitt i arbetslivet. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Centrala studiestödsnämnden, CSN, har tidigare larmat om högt söktryck och långa handläggningstider för det nya studiestödet, som riktar sig till personer som vill ställa om mitt i arbetslivet och studera något annat. Det är ett stöd som fack och arbetsgivare på svensk arbetsmarknad har gjort upp om.

Sedan starten i oktober förra året har runt 57 000 ansökningar kommit in till CSN.

Annons

Av de sökande har en liten andel, 3 700 personer, fått stödet beviljat. Många fler har fått nej och minst 20 000 personer väntar fortfarande på besked.

Mindre än hälften

Nu föreslås myndigheten få tio miljoner kronor i år och 50 miljoner kronor nästa år för att komma till rätta med problemet, enligt regeringens budget. Totalt blir summan 110 miljoner kronor om man också räknar in ett planerat tillskott på 50 miljoner 2025. Myndigheten hade begärt mer än dubbelt så mycket, 250 miljoner kronor, till dess.

– Den här frågan handlar inte bara om mer pengar utan också om att förenkla reglerna, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till Sveriges Radios Ekot.

CSN ser nu en viss lättnad då fler handläggare kan anställas.

– Vi bedömer att det behövs mer pengar, men det viktigaste är att vi får fart på detta. Vi har minst 20 000 personer som väntar på besked, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare vid CSN.

Myndigheten varslade tidigt om krångliga regler för omställningsstudiestödet.

– Redan i remissvaret 2021 varnade vi för att det omfattande regelverket skulle leda till långa handläggningstider. Sedan har vi, och alla andra, överraskats av att så himla många sökte, säger Stefan Tärnhuvud.

S: Schabblas bort

Socialdemokraterna är kritiska till att myndigheten inte ens får hälften av vad den begärt.

– Det riskerar att leda till att tusentals människor fortsatt inte får besked om att påbörja sina studier. Det innebär att regeringen håller på att schabbla bort den här reformen, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund till TT.

Hon kan däremot inte ge något besked om hur mycket S lägger på omställningsstödet i partiets budgetmotion, bara att det är "mer än regeringen".

Annons

Fakta: Minst 20 000 personer väntar på besked

Under ansöknings­omgången som öppnade i oktober 2022 kom det in ca 29 000 ansökningar från 23 500 personer. Av dem har 15 700 personer fått besked, varav 2 700 fått beviljat stöd.

Under ansöknings­omgången som öppnade i april 2023 har det hittills kommit in ca 28 200 ansökningar från 24 000 personer. Av dem har 3 900 fått besked, varav 1 000 har fått beviljat stöd.

Totalt antal som väntar på besked: Minst 20 100 personer (en och samma person kan ha lämnat in flera ansökningar och CSN saknar uppgift om exakt antal väntande).

För närvarande kommer det in ungefär 600 ansökningar per vecka.

Siffrorna beskriver läget 4 september 2023.

Källa: CSN

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons