Annons
Nyheter

Då kan riksdagen rösta om Natomedlemskap

Nu finns det ett preliminärt datum för när riksdagen kan rösta om Sveriges Natomedlemskap: den 22 mars.
Politik • Publicerad 8 mars 2023
Utrikesminister Tobias Billström (M) har nu lämnat in Natopropositionen till riksdagen, där den väntas klubbas om två veckor.
Utrikesminister Tobias Billström (M) har nu lämnat in Natopropositionen till riksdagen, där den väntas klubbas om två veckor.Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen lämnade i dag över propositionen om svenskt medlemskap i Nato till riksdagen. "En historisk händelse", enligt utrikesminister Tobias Billström (M).

Riksdagen förväntas snabbehandla lagen så att beslut kan tas redan i mars. Motionstiden är förkortad till fem dagar och löper därmed ut på måndag i nästa vecka. Och nu finns ett preliminärt datum för när omröstningen sker i kammaren.

Annons

Planen är att lagförslaget justeras, som det heter, i utrikesutskottet den 16 mars. Därefter kan en debatt och ett beslut tas den 22 mars.

– Det säkerhetsläge Sverige befinner sig i motiverar att så fort som möjligt få lagstiftningen igenom riksdagen, sade Billström till TT i går.

Sex av åtta partier i riksdagen ställer sig bakom lagen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet, med 42 av riksdagens 349 mandat, är emot.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons