Annons
Nyheter

Dadgostar: "Aldrig mer ett passivt stöd"

Hon vill att Vänsterpartiet slutar vara dörrmatta för Socialdemokraterna – för gott.
Det är ett genomgående budskap när V-ledaren Nooshi Dadgostar med sitt tal inleder den digitala Almedalsveckan.
Politik • Publicerad 4 juli 2021
Här tryckte hon bort Stefan Löfven som statsminister. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar tänker inte agera dörrmatta igen. Arkivbild.
Här tryckte hon bort Stefan Löfven som statsminister. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar tänker inte agera dörrmatta igen. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar håller tal under Almedalsveckan, som rent fysiskt sker i riksdagshuset.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar håller tal under Almedalsveckan, som rent fysiskt sker i riksdagshuset.Foto: Ali Lorestani/ TT

Regeringskrisen hade kunnat undvikas. Korten låg på bordet, frågan hade kunnat undvikas om partierna bara hade samtalat. Det var ett misslyckade och en skymf mot väljarna, säger Nooshi Dadgostar.

– Vi står vid vårt ord. Det ska man göra. Vänsterpartiet kan man lita på, säger hon med koppling till den röda linje partiet satt upp i hyresfrågan gentemot Socialdemokraterna.

Annons

Men i nästan samma andetag idkar hon även självkritik.

– Vänsterpartiet har varit allt för naivt, inte stått upp varje gång. Även vi har haft för stor tillit till socialdemokratin och deras förmåga att bygga Sverige. Det har vi inte längre, säger hon i talet.

Sida vid sida

Budskapet ska förstås ses i skenet av att Vänsterpartiet nyss ryckt undan stödet för den S-ledda regeringen. Och hon spänner bågen högt, med tanke på historiken.

– Gärna sida vid sida men aldrig mer ett passivt stöd, fortsätter hon.

På söndagen drog Almedalens politikervecka i gång. Men det blir långt ifrån som vanligt. Partiledarna är inte ens på plats i Visby. Jippot är förbytt mot en digital, nedkortad variant men har i stället blivit kryddat med en regeringskris.

Nooshi Dadgostar, som efter att ha väckt frågan om misstroende mot statsminister Stefan Löfven nu seglar i medvind, är först ut under politikerveckan. Partiet har fått tusentals fler medlemmar på kort tid och stigande opinionssiffror.

– Väljarna ska inte sättas på avbytarbänken igen. De, ni, förtjänar mer än så. Mandaten vi fått i demokratiska val kan inte användas av socialdemokratin som röstboskap, som det passar dem, säger hon.

– Vill Socialdemokraterna fortsätta att vara stödparti till Annie Lööf är det deras val. Men Vänsterpartiet kommer inte vara en dörrmatta. Det har ni mitt ord på, fortsätter hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons