Annons
Nyheter

Dadgostar kräver inflytande över budgeten

Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Men för att stödja en budget kräver V-ledaren Nooshi Dadgostar en uppgörelse och inflytande i förhållande till partiets storlek.
Politik • Publicerad 4 juli 2021
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.Foto: Ali Lorestani/ TT

I nästa vecka väntas riksdagen rösta om Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kan tillträda som statsminister på nytt.

För att klara en omröstning behöver han få med sig såväl Centerpartiet (C) som Vänsterpartiet (V) – och inte få fler än 175 ledamöter mot sig.

Annons

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar upprepar på söndagen att V kommer att släppa fram Stefan Löfven, det vill säga trycka på gul knapp i omröstningen. Anledningen är att punkten om fri hyressättning i nyproduktion strukits ur januariavtalet.

– Vi har våra väljares mandat att trycka gult, säger hon på en presskonferens.

Vill ha uppgörelse

Men Stefan Löfven behöver även få igenom sin budget i höst för att då fortsätta regera. Han har sagt att han avgår om budgeten faller.

Nooshi Dadgostar meddelar att Vänsterpartiets riksdagsledamöter i dagsläget inte kommer att stödja en budget som regeringen och C förhandlat fram.

Hon vill först sluta en uppgörelse med Stefan Löfven.

– Vi är redo och beredda att förhandla och se till att det kommer en budget som vi kan acceptera i sin helhet, men det är upp till Löfven. Om det inte ser ut så, så kommer vi naturligtvis att rösta på vår egen budget, säger Dadgostar.

– Det är statsministerns uppdrag att lägga fram en budget, och vi menar att det finns ett ansvar för de partier som trycker gult att det finns en budget han kan styra på, annars saknar den gula knappen sitt värde.

"Lika stora som C"

De krav hon ställer handlar om klassiska V-frågor, som en stark bostadspolitik, tryggare vård, skola och omsorg. Inflytandet över budgeten måste också vara i proportion till partiets storlek.

– Ja, självklart. Det är så det brukar fungera. Vi är ju lika stora som Centerpartiet.

Men Centerpartiets ledare Annie Lööf säger blankt nej till att förhandla med V.

Annons

– Om man säger nej till alla hela tiden, då ökar risken för ett extraval, och det är ett ansvar som Centerpartiet får ta, säger Nooshi Dadgostar.

Hon vill inte berätta om hon har fått någon utsträckt hand från statsminister Stefan Löfven.

– Jag har kontakter med många, men jag håller det för mig själv.

TT har sökt Stefan Löfven och Annie Lööf, som via sina pressekreterare avböjer att kommentera.

Självkritisk

Dadgostar luftar även en del självkritik i hur partiet förhållit sig till Socialdemokraterna tidigare och säger att V blivit försvagat i den ställningen. Partiet accepterade Stefan Löfven som statsminister efter januariavtalet, trots att avtalet innehöll formuleringar om att Vänsterpartiet skulle uteslutas från allt inflytande.

– Vi kommer aldrig mer att leverera ett passivt stöd till Socialdemokraterna.

Även om både V och C ger sitt stöd till Stefan Löfven i nästa vecka kan frågan avgöras av enskilda riksdagsledamöter. Mandatfördelningen är så jämn som den kan bli.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist, har ställt åtta krav för att släppa fram en ny Löfven-regering. Bland annat att punkt nummer 9 i januariavtalet, om att regeringen inte ska driva frågan om vinstförbud i välfärden, ska strykas.

Nooshi Dadgostar framhåller att Kakabaveh inte längre är med i partiet och påstår att hon inte har sett hennes kravlista.

– Det är helt och hållet en fråga som måste ställas till henne. Jag känner faktiskt inte till den.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons