Annons
Nyheter

Dagen då ett okänt virus upptäcktes

Då ett virus från Kina med mycket låg risk för spridning i Sverige. I dag – över 10 000 döda och ett samhälle som präglas av restriktioner och kris. Det har gått precis ett år sedan Folkhälsomyndigheten först började tala om coronaviruset.
Coronaviruset • Publicerad 16 januari 2021
För ett år sedan började myndigheten arbeta på allvar med det då alldeles nya och okända coronaviruset. Arkivbild.
För ett år sedan började myndigheten arbeta på allvar med det då alldeles nya och okända coronaviruset. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Den 16 januari i fjol lade Folkhälsomyndigheten ut information på sin hemsida där det nya coronaviruset omnämns för första gången. Viruset kopplades till en marknad i staden Wuhan i Kina, och risken för spridning här i Sverige bedömdes då som mycket låg.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, berättar så här ett år efteråt att det var den samlade informationen från Kina som då fick myndigheten att informera.

Samlade bilden från Kina

Annons

– Det är sällan en av- eller påknapp i sådan lägen. Vi får ofta rapporter om nya sjukdomar och symtom, och också ofta rapporter från Kina. Det händer flera gånger varje år, säger han.

Men redan innan Folkhälsomyndighetens knapphändiga information hade nyheten om viruset börjat spridas i Sverige. Sveriges Radio Ekot hade ett första inslag på nyårsafton den 31 december 2019, och berättade att 27 personer i Wuhan smittats av en oidentifierad lungsjukdom. Enligt Ekot hade nyheten om sjukdomen slagit ned som en bomb i Kina, eftersom det väckte obehagliga minnen från sars-viruset från början av 2 000-talet. Sars dödade 750 personer världen över, varav hälften i Kina.

Uppmanade till lugn

På bara några timmar hade flera hundra miljoner människor i Kina följt nyhetsrapporteringen i sociala medier. Enligt Ekot gick statliga kinesiska medier snabbt ut och och uppmanade till lugn.

TT skrev om coronaviruset för första gången den 6 januari. Källan var CNN, som talat med professor David Hui Shu-Cheong, expert på luftvägssjukdomar vid Hongkongs universitet.

Det okända lungviruset i Kina väckte oro, och 60 personer i Wuhan hade då, den 6 januari, insjuknat sedan det första fallet konstaterats där den 12 december 2019. I början av januari hade myndigheter i Kina konstaterat att det var en virusburen sjukdom, men att det inte rörde sig om de tidigare kända virusen sars, mers eller fågelinfluensa. Vid den här tiden var det ännu inte klarlagt om viruset smittade mellan människor.

– Oftast kan luftvägsvirus överföras mellan människor. Det är bara en fråga om hur smittsamt det är, sade David Hui Shu-Cheong till CNN.

Fakta: Mycket låg risk för spridning i Sverige

Den första informationen publicerades på Folkhälsomyndighetens hemsida den 16 januari 2020.

"Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen men bedömer risken för fall i Sverige som mycket låg" skriver myndigheten.

Men personer som besökt Wuhan uppmanades då att kontakta sjukvården om de fått luftvägssymtom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons