Annons
Nyheter

"Dags att följa våra grannländer i spåren"

Regeringen väntas i veckan ge besked om huruvida restriktionerna kan avvecklas från den 9 februari. Beslutet kommer i så fall vid rätt läge, anser professor Joakim Dillner.
Coronaviruset • Publicerad 3 februari 2022
Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken om det inte är möjligt att hålla avstånd. Arkivbild.
Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken om det inte är möjligt att hålla avstånd. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Med Danmark i täten har flera europeiska länder under veckan börjat avveckla merparten av sina coronarestriktioner. Norge har följt i grannlandets fotspår och så sent som i dag kom även Finland med beskedet att alla restriktioner ska vara upphävda den 1 mars.

För Sveriges del har regeringen och Folkhälsomyndigheten uppgett att de nuvarande smittskyddsåtgärderna kan börja avvecklas från den 9 februari, om inget oförutsett händer. Besked i frågan väntas under veckan.

"Ligger lite efter"

Annons

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, ser det som sannolikt att restriktionerna kommer att lyftas den 9 februari, som regeringen flaggat för.

– Norge och Danmark fick den här kraftiga omikronepidemin tre veckor tidigare än Sverige, så det är naturligt att vi ligger lite efter. Det faktum att våra grannländer kan börja avveckla restriktionerna nu för att man har sett att samhället klarar sig, ger oss mer beslutsunderlag så att vi kan känna oss ganska trygga med att göra något liknande, säger han.

Han tror också att tidpunkten kommer att vara "lagom".

– Vi kommer att ha hunnit med att ge väldigt många en tredje dos fram tills dess.

Ändrat karaktär

Samtidigt menar Dillner att det är högt tryck på vaccinationerna med den tredje dosen just nu och att det är bra om så många som möjligt hinner få den. Detta är en faktor som skulle kunna tala för att skjuta upp restriktionslättnaderna.

– Den andra är att viruset har ändrat karaktär så många gånger. Just nu kanske det är ganska milt, i synnerhet om man är vaccinerad, men hur länge beter det sig på det viset – det vet man inte, säger han och tillägger:

– Men sammantaget tycker jag det överväger, absolut, att det är dags att följa våra grannländer i spåren.

Fakta: Restriktionerna som gäller nu

Alla bör hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel.

Vuxna bör begränsa antalet nära kontakter inomhus och avstå från större middagar, fester och liknande sociala sammanhang.

Alla som kan bör arbeta hemifrån. Endast arbetstagare som måste vara på plats ska vara det.

Endast sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik. Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken om det inte är möjligt att hålla avstånd.

Serveringsställen måste stänga senast klockan 23.00. Max åtta personer per sällskap tillåts och endast sittande gäster med en meter mellan varje sällskap.

Avrådan för deltagande i cuper och läger inomhus. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan däremot genomföras med riskreducerande åtgärder.

Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 20 deltagare tillåts endast sittande deltagare och sällskap på max åtta personer med minst en meter mellan sällskapen. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis. Undantag gäller däremot för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts.

För mässor med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis. Det måste också finnas en yta på minst 10 kvadratmeter per person.

Krav på minst tio kvadratmeter per person och att undvika trängsel vid handelsplatser.

För kultur och fritidsverksamheter gäller krav på 10 kvadratmeter per person och att undvika trängsel. Ett undantag gäller för verksamheter som riktar sig till enbart barn och unga, som träningar och tävlingar.

Universitet och högskolor rekommenderas att delvis bedriva distansundervisning som åtgärd för att glesa ut i lokalerna, men det ska inte gälla som heltidsåtgärd. Praktiska moment, som exempelvis examinationer, bör genomföras på plats med smittskyddsåtgärder. Rekommendationen gäller inte övrig utbildning för vuxna.

Undervisning på plats för grundskola, och andra obligatoriska skolformer, gymnasieskola och gymnasiesärskola är huvudprincipen. Smittskyddsåtgärder bör däremot vidtas, som att vara utomhus så mycket som möjligt, undvika stora grupper inomhus och att undvika att blanda klasser.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons