Annons
Nyheter

Dags för Thedéen att dra i räntebromsen?

Nye riksbankschefen Erik Thedéen förväntas slå till med 0,5 procentenheters räntehöjning nu på torsdag. Men riksbankens väg framåt är mer oklar.
Och det finns dem som tycker att det räcker med räntehöjningar redan nu.
Ekonomi • Publicerad 7 februari 2023
Styrräntans utveckling 2006–2022.Foto: Johan Hallnäs/TT

Årets första räntebesked blir också Erik Thedéens första efter att tagit över posten efter Stefan Ingves.

Från marknadshåll ses torsdagsförmiddagens penningpolitiska beslut som högst odramatiskt. Såväl SEB som Swedbank spår att höjningen blir 50 punkter till en styrränta på 3 procent, en syn de delar med samtliga prognosmakare. Men hur det blir därefter skiljer sig prognoserna åt:

Annons

– Vår bedömning är att det sker två höjningar till på vardera 25 punkter, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström till TT.

Robert Bergqvist, seniorekonom hos storbanken SEB, gör en helt annat bedömning.

– Nu finns förhoppningarna om en fallande inflation under 2023. Det gör att vi tror att det räcker med att Riksbanken går upp till 3 procent och stannar där. Vi håller därmed dörren öppen för att man kan vara klar.

Majoritet tror på höjning

En majoritet av bedömarna är på Swedbanks linje. 60 procent tror, i SEB:s återkommande enkät, på ytterligare 25 punkters höjning i april medan 14 procent spår en höjning med 50 punkter och 24 procent att räntan hålls oförändrad.

Andreas Wallström på Swedbank lyfter faktorer som talar för fortsatta räntehöjningar som exempelvis den svaga kronan mot euron, tydlig retorik från Europeiska centralbanken (ECB) att fortsatta höjningar väntar efter förra veckans räntebesked vilket också gör att Riksbanken kommer att tvingas följa efter.

Hans personliga syn är dock helt annorlunda:

– Jag tycker att Riksbanken borde avvakta redan nu med en räntehöjning, säger han inför torsdagens besked.

– Det finns tydliga tecken på att ekonomin bromsar in. De flesta inflationsprognoser är snarare att inflationen kommer att "skjuta under" inflationsmålet nästa år. Ytterligare höjningar riskerar att skada ekonomin mer än nödvändigt och trycka upp arbetslösheten.

Bostadsmarknaden har tvärbromsat

Ytterligare en faktor som Wallström lyfter är hur den svenska bostadsmarknaden har tvärbromsat med prisfall för såväl bostadsrätter som villor. Detta samtidigt som svenska hushåll nu upplever allt högre boräntor och ytterligare 50 punkters höjning kommer att svida för de som sitter med rörliga bostadslån. Redan i dag har flertalet låneaktörer snitträntor på en bra bit över 3 procent och dessa kommer att justeras omedelbart efter en höjning från Riksbankens sida.

– Åtminstone att man i alla fall går lugnare fram. Jag tycker att man kan nöja sig med 25 punkter och sedan ligga helt stilla och se vad som händer med inflationen och realekonomin. Det finns risk att man går för snabbt fram och på autopilot följer andra centralbanker, säger Wallström.

Annons

Robert Bergqvist anser är att inflationskurvan fortfarande pekar åt fel håll.

– Jag är väldigt oroad över inflationen och att vi inte har kontroll över den ännu. Den underliggande inflationen pekar uppåt och då tycker jag också det är rimligt med en halv procentenhets höjning, säger han.

Inte bara räntebesked utan också eventuella ledtrådar på hur Riksbanken ser framåt kommer klockan 9.30 på torsdag

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons