Annons
Nyheter

Dalai lama ber om ursäkt för tungincident

Tibets andlige ledare Dalai lama ber en ung pojke om ursäkt efter att han på ett filmklipp hörs be barnet att suga på hans tunga.
Indien • Publicerad 10 april 2023
Tibets andlige ledare Dalai lama. Arkivbild.
Tibets andlige ledare Dalai lama. Arkivbild.Foto: Ashwini Bhatia/AP/TT

Filmklippet, som har publicerats i sociala medier, har väckt viss uppståndelse. Det spelades in i en förort till staden Dharamshala i norra Indien den 28 februari.

Pojken böjer sig fram mot Dalai lama, 87, för att visa sin respekt för buddhistledaren. När de ska stöta sina pannor ihop så får pojken en puss på munnen av den äldre mannen. Sedan ber 87-åringen pojken att suga på hans tunga, varpå han sträcker ut den.

Annons

"Hans helighet önskar be pojken och hans familj om ursäkt, liksom sina många vänner runtom i världen, för den skada hans ord kan ha orsakat", lyder ett uttalande på Dalai lamas Twitterkonto, där tungincidenten inte nämns specifikt.

"Hans helighet retas ofta med människor han möter på ett oskyldigt och lekfullt sätt, även i offentligheten och framför kameror".

Dalai lama, som ursprungligen hette Lhamo Dhondrub, har tidigare kritiserats för ett uttalande till BBC 2015. Då sade Dalai lama att om han ersätts av en kvinna, måste hon vara "mycket snygg".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons