Annons

Dalajägare vill fälla fler lodjur

Jakt • Publicerad 9 januari 2020
Jägareförbundet i Dalarna överklagar länsstyrelsens beslut om hur många lodjur som får fällas i årets jakt. Arkivbild.
Jägareförbundet i Dalarna överklagar länsstyrelsens beslut om hur många lodjur som får fällas i årets jakt. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Jägareförbundet i Dalarna vill närapå fördubbla antalet lodjur som får fällas i årets jakt, rapporterar Dala-Demokraten.

Länsstyrelsen har beslutat att 15 lodjur får skjutas i Dalarna i jakten som inleds den 1 mars och pågår som längst till den 31 mars. Förbundet vill att 28 djur ska få fällas i södra och mellersta Dalarna, medan det inte ska jagas några lodjur alls i de norra delarna av länet.

Annons

I sin överklagan uppger Jägareförbundet att länsstyrelsens beslut bygger på bristfälligt och felaktigt underlag.

Enligt Svenska jägareförbundets tidskrift Svensk Jakt får totalt 49 lodjur skjutas i mellersta förvaltningsområdet, där Dalarna ingår, 14 får skjutas i södra förvaltningsområdet. Beslut om hur många lodjur som får fällas i norra förvaltningsområdet har inte tagits än. Det beslutet brukar komma i februari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons