Annons
Nyheter

Magra sälar i Östersjön oroar forskare

Gråsälarna längs Östersjö- och Bottenhavskusten har blivit magra. Nu varnar både forskare, fiskare och jägare om att sälarna har svårt att hitta mat, rapporterar Sveriges Radio .
Djur • Publicerad 6 januari 2021
Många sälar har svårt att hitta mat längs Östersjö- och Bottenhavskusten. Arkivbild.
Många sälar har svårt att hitta mat längs Östersjö- och Bottenhavskusten. Arkivbild.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

– Sälen blir magrare och magrare och vi har sett bilder nu där sälen är fruktansvärt mager, säger Magnus Appelberg, senior forskare vid Kustlaboratoriet vid Sveriges Lantbruksuniversitet, till radion.

Födobristen kan bero på överfiske, att sälstammen är för stor för den mat som finns eller på någon annan obalans i ekosystemet. Bristen på mat kan leda till att sälen söker sig längre in i skärgården.

Annons

Enligt säljägaren Anna-Carin Westling är även kutarna magra.

– De ligger som remmar ute där och man ser att det fattas mat, det är bara så, säger hon till SR.

– Jag tror att vi kommer att få en säldöd, en plågsam död för sälar.

Biologen Pav Johnsson menar å andra sidan att man inte bör dra för snabba slutsatser om de magra sälarna. Till P4 Kalmar säger han att arten har gått framåt under millenniet – det är en stor population.

– Normalt sett så brukar inte en långsam tillväxtprocess av en art leda till att de plötsligt blir jättemagra, säger säger Pav Johnsson till P4 Kalmar och fortsätter:

– Utan det brukar visa sig i att de inte lyckas få fram ungar i första hand.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons