Annons
Nyheter

Damberg: Gängen visar ingen empati

Två skottskadade små barn i Huddinge söder om Stockholm rör upp känslor.
Brott • Publicerad 18 juli 2021
Inrikesminister Mikael Damberg uttalar sig med anledning av skottlossningen i Flemingsberg där två barn i förskoleåldern skadades.
Inrikesminister Mikael Damberg uttalar sig med anledning av skottlossningen i Flemingsberg där två barn i förskoleåldern skadades.Foto: Christine Olsson/TT

Han säger att tankarna i dag framför allt går till barnen och deras föräldrar, men också till dem som bor i de områden där gängen breder ut sig och tar sig friheter.

– Det är fruktansvärt att gängvåldet får de här konsekvenserna och det är inget som vi ska vänja oss vid i Sverige. Jag förstår att man både blir förbannad och känner sig rädd, säger Mikael Damberg.

Annons

Samtidigt gläds inrikesministern åt att nio personer är gripna i samband med händelsen.

– Det visar att polisen agerar och inte tolererar ett sådant här beteende i våra förorter. De boende i Visättra ska se att att polisen är väldigt mycket närvarande och att vi har växlat upp det trygghetsskapande arbetet.

Skärpta straff

Som de viktigaste åtgärderna för att komma åt den organiserade grova brottsligheten nämner Mikael Damberg fler poliser och skärpta straff för gängkriminalitet och även för dem som rekryterar unga in i brottslighet.

– När det gäller att bryta nyrekryteringen till de här kriminella gängen har inte minst kommunerna en nyckelroll. Att se till att gå in tidigt om man ser att barn och unga dras in i gängkriminella miljöer.

Trots allt tror Mikael Damberg att trenden med skjutningar i gängmiljöer kommer att minska det kommande året.

– Vi har sett det utomlands och vi har sett det i Malmö. Där har man jobbat strategiskt mot gängmiljöerna och lyckats sätta flera ledande gestalter i fängelse. Man har också ett aktivt arbete med att bryta nyrekryteringen och erbjuda avhopparverksamhet till gängkriminella, säger han.

"Svårt att sätta ord på"

Moderaterna beklagar också det inträffade och tycker att en gräns har passerats. Partiets rättspolitiske talesperson Johan Forsell kräver hårdare straff.

– Det här är fruktansvärt. Det är nästan svårt att sätta ord på, för det här sticker verkligen ut, säger han till TT.

Omständigheterna kring händelsen, där ett barn i förskoleåldern och ett i lågstadieåldern skottskadades i lördags kväll, är ännu oklara. Ett antal personer är anhållna misstänkta för bland annat grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott.

Forsell tycker att det som hänt är ett resultat av ett rättspolitiskt och ett migrationspolitiskt misslyckande. Han vill se flera åtgärder. Bland annat borde Sverige göra som i Danmark och fördubbla straffet om en förövare som döms har begått brottet i en gängrelaterad kontext.

Annons

Forsell vill även ge polis och åklagare bättre verktyg för en effektiv brottsbekämpning.

– Det som har saknats i debatten de senaste åren är samhällets rätt att kunna skydda sig mot väldigt farliga personer, säger han.

"Vår trygghet hotas"

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är i ett inlägg på Facebook inne på samma spår som Johan Forssell. Hon vill se fler poliser, avskaffad straffrabatt och bättre verktyg till polisen. Hon efterlyser även möjlighet att frysa kriminellas tillgångar och sätta in förebyggande insatser för att stoppa rekryteringen av unga.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch uppmärksammar också händelsen.

"Den här ondskan skyr inga medel för att krossa nya gränser. Allas vår trygghet hotas", skriver hon i ett inlägg på Twitter.

"Bottenlöst sorgligt att Sverige har hamnat här men vi måste erkänna hur verkligheten ser ut", tillägger hon.

"Vidrig hänsynslöshet"

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi skriver att hon är bestört och förbannad över det inträffade.

"Att våldet tränger sig in i miljöer där små barn vistas är allvarligt och helt oacceptabelt. Våldet, vapnen och gängen har ingen plats i vårt samhälle!", skriver hon.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar uttrycker sina sympatier med de drabbade.

"Två små barn som var ute och lekte träffades av skotten. Det visar på en vidrig hänsynslöshet som sätter skräck i familjer. Mina tankar är med barnen och deras nära och kära", skriver hon i ett Twitterinlägg.

Annons

Även Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson kommenterar händelsen.

"Oskyldiga drabbas på ett fruktansvärt sätt. Denna gång har vi skäl att vara tacksamma för att inget av barnen dog, gudskelov. Men att små barn träffas av gängens kulor är så allvarligt och så sorgligt", skriver han på Twitter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons