Annons

Rikspolischefen befarar nytt tufft år

Rikspolischefen reagerar starkt på sprängningarna i Stockholm och Uppsala.
Brott • Publicerad 13 januari 2020
Rikspolischef Anders Thornberg.
Rikspolischef Anders Thornberg.Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Sprängningen i Stockholm beskrivs av polisen som en av de kraftigaste i regionen. Även i Uppsala skedde natten till måndag en kraftig explosion.

– Som rikspolischef, medborgare och medmänniska blir jag väldigt upprörd och väldigt arg över att ett fåtal individer bland de tyngsta kriminella använder sådana här metoder, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Annons

– Vi ser det alltför mycket runt om i vårt land hur man använder skjutningar och sprängningar för att nå sina syften.

Nytt tufft år

Han befarar att sprängningarna markerar starten på ett nytt tufft år med grovt våld mellan kriminella.

– Jag tror att det kommer att fortsätta på ungefär samma sätt som det gjort ända tills samhället sätter ner foten och stoppar tillväxten. Fast vi ansträngt oss och haft betydligt bättre resultat de senaste åren och det är fullt på anstalter, häkten och Sis-institutioner så står det alltför många nya som vill kliva fram och det går allt längre ner i åldrarna, konstaterar han.

Även inrikesminister Mikael Damberg (S) reagerar med ilska på sprängningarna.

– Att kriminella ägnar sig åt det här och visar sådan likgiltighet inför faran man utsätter andra för är provocerande, säger Damberg

Skärpta straff

Enligt ministern krävs fortsatta krafttag mot de kriminella miljöerna så att fler kan ställas till svars och dömas.

– Polisen har Operation rimfrost, en nationell kraftsamling som riktar in sig just på den här typen av gängkriminella som står för våldet. Jag är helt övertygad om att det ger effekt och att vi kommer se skillnad, säger Damberg.

Han hoppas 2020 kunna få på plats skärpta straff för den här typen av brott.

– Vi har en viktig fråga som jag ser som prioriterad och det är ytterligare straffskärpningar för sprängmedelsbrott, men också skärpta straff för smuggling och jag siktar på att kunna leverera det och få det till stånd under året.

Viktigt att markera

Det är något som rikspolischefen välkomnar.

– Det har väldigt framgångsrikt med hårdare straff för innehav av skarpladdade vapen där det nu är obligatorisk häktning och två års fängelse. Det har gjort att vi har kunnat inkapacitera nästan en om dagen under de senaste åren. Jag tror att det också är viktigt att markera mot om man använder sprängmedel på ett så hänsynslöst sätt, säger Anders Thornberg.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons