Annons
Nyheter

Daniel Barr ny generaldirektör för FI

Från pensionsmyndigheten till Finansinspektionen. Daniel Barr blir ny chef för FI i en tid av ekonomisk oro.
– Mycket kommer att kretsa kring det ekonomiska läget vi har nu, säger han.
Ekonomi • Publicerad 9 februari 2023
Finansinspektionens nya generaldirektör Daniel Barr.
Finansinspektionens nya generaldirektör Daniel Barr.Foto: Marko Säävälä/TT

Han har redan erfarenhet av att hantera finanskriser. Under 2008 rekryterades han nämligen till Riksgälden för att hantera finanskrisen som var då. Nu efterträder han Erik Thedéen, numera Riksbankschef, på posten som Finansinspektionens generaldirektör.

– Jag är väldigt hedrad och glad över det här uppdraget. Ett av mina drömjobb, säger han om utnämnandet.

"Hög beredskap"

Annons

61-årige Daniel Barr kommer närmast från en tjänst som generaldirektör för Pensionsmyndigheten. Han tillträder sin nya tjänst den 20 mars, och under en tid med kraftig ekonomisk turbulens.

– Den höga inflationen, de stigande räntorna och negativa avkastningarna som varit på bland annat aktier, sätter många företag under press. Där har vi nog inte sett allting utan det gäller att ha hög beredskap, säger han på frågan vilka utmaningar han ser framöver.

Han nämner också den säkerhetspolitiska krisen och cyberattacker som framtida risker för svensk ekonomi.

– Cyberattacker sätter både myndigheter och företag under press. Där har Finansinstitutionen en roll att se till att det finns beredskap både på myndigheterna, men också så att de institut som man övervakar har den typen av beredskap.

Politiskt känslig fråga

Finansinspektionen har tidigare varit tydlig med att man inte vill ha lättnader kring amorteringskrav. Daniel Barr vill inte uttala sig specifikt kring amorteringsfrågan men konstaterar:

– Jag har insett att det är en politiskt väldigt känslig fråga. Amorteringskraven ska ju utredas framöver. Vi ska titta på de resultaten och prata med medarbetare på inspektionen. Jag har inget mer att säga om det i dag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons