Danielson: "Den här tröjan håller jag hårt i"

In på ett bananskal i truppen, debut några dagar senare och dessutom målskytt mot Malta.
Låt oss presentera:
Marcus Danielson – och drömmen som blev sann.
Fotboll • Publicerad 12 oktober 2019
Marcus Danielson – debutant och målskytt när Sverige gjorde 4–0 på Malta i EM-kvalet
Marcus Danielson – debutant och målskytt när Sverige gjorde 4–0 på Malta i EM-kvaletFoto: Jonas Ekströmer/TT

Djurgården spelar om SM-guldet och en av anledningarna till det är Danielsons starka säsong i en av allsvenskans mest solida försvarslinjer.

Men därifrån till en startplats i Janne Anderssons landslag är steget stort.

Eller inte.

Pontus Jansson lämnade återbud och Danielson fick hastigt ta sig till spelarhotellet i centrala Stockholm.

"Väldigt överraskad"

Samtidigt ville låsningen i Victor Nilsson Lindelöfs rygg inte riktigt släppa och varken han eller förbundskaptenen ville chansa när Spanien väntar redan på tisdag. Men i stället för att släppa in Filip Helander, som vikarierat flitigt på positionen under EM-kvalet, satsade Andersson på i sammanhanget helt gröne Danielson.

– Jag blev väldigt överraskad. Min tanke var att komma hit och göra det så bra som möjligt på träningarna, säger Danielson.

En och annan expert såg ut som ett frågetecken när startelvan släpptes, en och annan ifrågasatte så gott som förbundskaptenens omdöme, något som tycks ha blivit en sport på sista tiden.

Det tog elva (11) minuter – så levererade nykomlingen och kritiken mot förbundskaptenen drunknade någonstans i jublet.

Danielsons egna ord om ledningsmålet och hans första fullträff i landslaget:

– En inåtskruvad hörna från Pierre (Bengtsson) och vi har pratat om att komma in på första ytan där. Jag och Micke (Lustig) hjälptes åt att "screena bort" deras markeringsspelare och jag kom helt ren och kunde stöta in bollen.

Fick rysningar

TT: Vad är det för känslor som kommer när du ser bollen gå in?

– Det var rysningar i hela kroppen och jag hade svårt att fatta vad som hänt, faktiskt. Det största jag upplevt i min karriär. Göra debut i A-landslaget, vi vinner med 4–0 och jag gör ett av målen. Det här hade jag inte ens kunnat drömma om när jag vaknade i morse, säger Marcus Danielson.

Då hade han hunnit förbereda sig i drygt ett dygn på vad som väntade.

– Jag fick veta i går, efter träningen, när vi skulle sätta oss i bussen från arenan, att jag skulle starta. Jag hamnade väl nästan lite i ett chocktillstånd. Det var bara att försöka hålla nerverna i styr och fokusera på vad jag kan göra. Jag vet att jag har presterat bra under säsongen och tänkte att det var bara att gå in och spela på samma sätt. Det var också det direktivet jag fick av Janne och de andra ledarna.

Efter matchen fick Danielson en kram av Nilsson Lindelöf, kompisen sedan tiden i Västerås.

– Vi har spelat ihop tidigare och vi gläds åt varandras framgångar. Det var skönt att få en kram av honom.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.